Rasterećenje privrede Srpske treba da se prelije u plate radnika /VIDEO

Vlada Republike Srpske uugradiće u okvir budžeta i ekonomske politike za iduću godinu niz reformskih mjera kojima će prema prvim projekcijama, privredni subjekti u Republici Srpskoj bili rasterećeni za iznos oko 50 miliona KM, s tim da Vlada očekuje da se taj iznos, kojeg se odriče republički budžet, kompenzuje kroz povećanje plata radnika. Najaveljno rasterećenje privrede kako bi se povećala lična primanja zaposlenih u Srpskoj pozdravljaju iz Privredne komore ali i ekonomisti. Rezultati će kažu biti višestruki.

Poskupljenja najviše na koži osjete građani sa nedovoljnim primanjima i malim penzijama. Suočeni sa gotovo svakodnevnim rastom cijena, teško da mogu platiti račune i podmiriti mjesečnu potrošačku korpu. Imamo evropske cijene, ali ne i primanja, kažu građani. Ovih dana se moglo čuti da rasterećenje privrede treba da se prelije u plate radnika. Iz poslovne zajednice s toga pozdravljaju najavu iz Vlade Srpske da se planira smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto.

Uvijek ćemo donositi mjere koje su provodive, kaže predsjednik Vlade Radovan Višković. Preći ćemo pojašnjava premijer na neki novi model obračuna ličnih primanja sa neto na bruto.

Očekuje se i od poslovne zajednice da svojim sredstvima ide u povećanje plata svojih zaposlenih jer bez zadovoljnog i dobro plaćenog radnika nema ni ekonomije kaže premijer.

Svako rasterećenje privrede je dobrodošlo, a ovo pokazuje dobru volju Vlade RS da uđe u proces rasterećenje rada i na taj način pomogne privredi, kažu u Privrednoj komori Srpske i dodaju da će smanjenje stope poreza i doprinosa ići u povećanje plata radnika.

Ekonomisti procjenjuju da će rezultati ove odluke biti višestruki. Privrednicima će kako navode ostati veća količina novca za povećanje likvidnosti, a kada se poveća likvidnost, dolazi do većeg obima poslovanja i samim tim akumulirana su novčana sredstava za motivisanje radnika i za razvoj radne snage.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *