Raste broj hospitalizovanih lica /VIDEO/

Ponovni rast u BiH. Za dan je potvrđeno  1.742 novozaraženih, a 79 osoba je preminulo. Umire radno sposobno stanovništvo upozoravaju ljekari u BiH. Raste i broj hospitalizovanih i onih sa teškom kliničkom slikom. UKC Srpske danas bilježi najveći broj hospitalizovanih od početka pandemije. Od raspoloživih 110 respiratora zauzeto je oko 80. U bijeljinskim kovid boplnicama situacija veoma teška sa tendencijom pogoršanja.

U Srpskoj je za dan bitku sa kovidom izgubilo 30 osoba, među njima i dvije osobe iz Bijeljine. Potvrđeno je i 474 slučajeva zaraze. Najviše oboljelih u Banjaluci 175, koju u stopu prati Bijeljina sa 74 novozaražena lica. Stanje jako teško u bijeljinskim kovid bolnicama sa tendencijom pogoršanja. Hospitalizovan je 91 pacijent, 22 su na respiratoru, a preko devedeset odsto hopsitalizovanih zahtijeva kiseoničku potporu pri liječenju.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske danas je najveći broj hospitalizovanih od početka pandemije 607 pacijenata, kazao je generalni direktor ove ustanove Vlado Đajić. Dodao je da je od ukupnog broja hospitalizovanih oko 80 na respiratorima i oko 400 na kiseoniočkoj terapiji. Istakao je kako UKC RS raspolaže ukupno sa oko 110 respiratora. Dodao je da slobodnih kreveta u ovoj medicinskoj ustanovi još ima.

Epidemiološka situacija na području Sarajevsko-romanijske regije i dalje je nepovoljna. Zbog ogromnog pritiska medicinari sve teže mogu napraviti balans, umire radno sposobno stanovništvo kažu ljekari.

Ministar zdravlja Alen Šeranić izjavio je za RTRS da je у глобалном систему дошло до проблема са дистрибуцијом вакцине. Наилазимо на велике изазове и очекујемо да ћемо имати више вакцина на седмичном нивоу, rekao je on.

U Federaciji preminulo 46 ljudi. Zbog sporog dolaska kupljenih ali i doniranih vakcina srednjobosanski kanton u Federaciji pokušaće sam nabaviti vakcine. U kantonu nedostaje oko 5.000 vakcina samo za zdravstvene radnike.

Danas na području Tuzlanskog kantona stupaju na snagu dopunjene odredbe Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih policijski službenici imaju veća ovlašćenja za kažnjavanje onih koji ne budu poštovali higijensko-epidemiološke mjere, a novčane kazne za građene su od 100 do 500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *