Radojičić: Preuređenje Muzeja puka treba da bude na ponos svima /VIDEO/

Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH ima ambiciozne i ostvarive planove da Muzej ovog puka u Kasarni “Kozara” bude preuređen građevinski i u svakom drugom smislu kako bi dobio adekvatan prostor koji bi u najboljem svjetlu predstavio odbrambeno-otadžbinski rat, nasljeđe Vojske Republike Srpske /VRS/ i njene pripadnike.

“Naš Muzej sa više od 50 eksponata koje čuva, a u okviru kojeg se nalazi i Spomen-soba sa oko 22.500 imena poginulih boraca, najbolji je svjedok teške istorije srpskog naroda”, rekao je Srni komandant ovog puka Milan Radojičić.

Novi prostor, dodao je on, trebao bi da pokaže pijetet prema onima koji su najzaslužniji za slobodu srpskog naroda i njegov ostanak na ognjištima.

Radojičić je naveo da je to ozbiljan građevinski poduhvat koji iziskuje značajna sredstva, ali da je siguran da bi bio na ponos svima i služio u edukativne svrhe, kako školarcima i studentima, tako i onima koji dolaze da posjete Banjaluku i Republiku Srpsku.

“Takođe nam je u planu i početak radova na zaštiti eksponata koji su dio muzejske postavke, a izloženi su vani i nalaze se pod uticajem vremenskih prilika i neprilika. Sa tim planom bi trebalo početi čim uslovi dozvole, jer je vrijednost tih esponata u istorijskom smislu velika i svako odlaganje tih radova bi imalo i štetne posljedice”, napomenuo je Radojičić.

MUZEJ I SPOMEN-SOBA TREĆEG PUKA U ČAST JUNACIMA!

Radojičić je istakao značaj muzejskih eksponata iz Drugog svjetskog rata koji svjedoče o antifašističkoj borbi srpskog naroda protiv okupatora, jer ukazuju kroz koju je patnju i stradanje prošao.

Kada je riječ o postavci eksponata iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Radojičić je naveo da ona nije uvijek kompletna i upotpunjena onako kako bi to trebalo da bude, te da je razlog i nedostatak prostora, zbog čega je i planiran program rekonstrukcije Muzeja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *