Kroz Finansijski mehanizam ove godine dostupno 665.000 KM /VIDEO/

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske organizovala je u Bijeljini “Otvoreni dan” za upoznavanje o pripremi projektnih prijedloga za dodjelu sredstava iz finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

Iz IRB-a pojašnjavaju da je ovo prilika da se predstavnici lokalnih samouprava informišu o metodologiji pripreme i podnošenja, evaluaciji i odabiru projektnih prijedloga koje će prijavljivati na konkurs za dodjelu sredstava iz šestog ciklusa finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

Javni poziv jedinicama lokalne samouprave za podnošenje projektnih prijedloga otvoren je do 17. februara, a iz IRB-a navode da je ukupna vrijednost raspoloživih sredstava u ovom ciklusu 655.000 KM.

Iskustva iz ranijih godina pokazuju da su putem ovog mehanizma finansijske podrške u lokalnim zajednicama Srpske realizovani brojni projekti. Koji su za cilj imali kako unapređenje usluga i poboljšanje privrednog ambijenta, tako i životnog standarda građana.

Ciklus se realizuje već šest godina.

Putem finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, realizovani su i projekti iz oblasti primarne zdravstvene zaštite, a u nekim lokalnim zajednicama putem ovih sredstava rekonstruisani su i objekti dječijih vrtića.

U Bijeljini su na ovaj način do sada realizovana dva projekta. Jedan od njih bilo je uvođenje GIZ informacionog sistema, dok je kroz drugi projekta putem ovog mehanizma izgrađena putna infrastruktura u Industrijskoj zoni dva.

U Gradskoj upravi planiraju da i ove godine apliciraju na javni poziv, te da kroz već pripremljen projekat projekat  rade na unapređenju predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

S obzirom da je ove godine kroz ovaj finansijski mehanizam dostupno 655.000 KM, za pristupačnost sredstvima potrebno je ispuniti određene uslove.

Putem ovog finansijskog mehanizma sredstva koja se odobravaju za projekte su bespovratna, s tim da su jedinice lokalne samouprave u obavezi da obezbijede sredstva sufinansiranja u minimalnom iznosu od 25 odsto ukupne vrijednosti projekta sa kojim se aplicira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *