Radojčić: Lani registrovan jedan importovani slučaj AIDS-a /VIDEO/

U svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv HIV-a. Ovogodišnja tema obilježavanja je “Okončajmo nejednakosti, okončajmo pandemiju HIV/AIDS-a”. Pandemija HIV virusa traje još uvijek, prije je ta bolest donosila sigurnu smrt, danas to nije tako. Tokom prošle godine zabilježen je i u Srpskoj rast broja oboljelih od AIDS-a. U Bijeljini je zabilježen jedan importovan AIDS slučaj i tri novootkrivena HIV-a.

U periodu pandemije virusa korona u Srpskoj je došlo do značajnog rasta broja oboljelih od AIDS-a, odnosno zaraženih HIV-om, te je tako prošle godine registrovano 18 novih slučajeva. Od tog broja 14 HIV pozitivnih i četiri slučaja AIDS-a, dok je preminulo jedno lice.

Bijeljina je prema riječima doktorke Radojčić imala jedan importovan AIDS slučaj i tri novootkrivena HIV-a i kod tih osoba započeto je liječenje.

U našem regionu dominantan je seksualni prenos i zato se testiranje preporučuje svim osobama koje su imale rizične odnose.

HIV još uvijek nije potpuno izlječiv, ali bolest jeste zalječiva i te osobe imaju gotovo potpuno normalan život.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u svijetu trenutno sa HIV-om živi 37,7 miliona ljudi, a do sada je od ove bolesti umrlo 36,3 miliona ljudi. U prošloj godini registrovano je 1,5 miliona novoinficiranih slučajeva, a od toga je 680.000 ljudi umrlo od ove bolesti.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.