Pšenica u atarima dobro ponijela, hoće li biti bolje plaćena u otkupu? /VIDEO/

Neočekivano kolebljive vremenske prilike prate poljoprivrednu proizvodnju u stopu. Dani okupani suncem, a popodnevni časovi sa kišom, uticali su i na dinamiku ratarskih poslova, pa su se na njivskim putevima Semberije smjenjivali traktori i poljoprivredne mašine.

U trci s vremenom, kako bi pšenično zrno zaštititli od fuzarijuma prije nego što klasje precvjeta bili su mnogi proizvođači. Pšenica je kažu u dobroj kondiciji, ali da bi tako i ostalo, prinuđeni su da u zaštitu usjeva ulože mnogo više novca nego lane.

A radi bolje prođe na tržištu i kvaliteta zrna sijao je jesenas Slaviša priča hljebne sorte pšenice na 15 dunuma oranice. Ipak vođen iskustvom ne očekuje da će otkupna cijena pokriti ogromna ulaganja.

Neizvjesna je ipak ističe proizvodnja u fabrici pod otvorenim nebom. I dok vijećaju šta će im godina donijeti, prate proizvođači stanje na tržištu gdje prilično iznenađuje rast cijena.

Kako ne bi popodnevne kiše uništile osušenu lucerku mnogi poljoprivrednici žure kako bi je na vrijeme sklonili iz atara. Slobodan Marković lucerke ima na pet dunuma. Namijenio je kaže tržištu jer stoke na vlastitom imanju nema.

Prati stanje u usjevu ječma koji stasava na šest dunuma zemlje a koji ga godinama unazad priča prinosom nije izdao. Dobar dio roda završi na tržištu a dio iskoristi za potrebe svinjogojske farme.

A kako je bilo, stanje na tržištu svinja je sada stabilnije, kaže Slobodan. Proizvodnja je ističe bila pod znakom pitanja.

Ako su žitarice, pa samim tim i stočna hrana veoma skupi, nameće se s razlogom i pitanje da li će val poskupljenja zahvatiti i sektore proizvodnje mesa i hljeba.

Dok poljoprivrednici očekuju da će u momentu kada krenu padati prvi otkosi pšenice u domaćim atarima, doći i do pada cijena žitarica na tržištu, pekari ne misle tako. Kažu da nema nagovještaja da bi moglo doći do značajnijih turbulencija na tržištu kada je o cijenama riječ.

“Pored epidemije korona virusa imamo i epidemiju rasta cijena”, ocjenjuju u Udruženju pekara regije Bijeljina. Dok cijene žitarica rastu, kod nas su ističu cijene pekarskih proizvoda nepromijenjene, koliko će tako biti rano je prognozirati.

Pelemiš podsjeća da je kod nas posljednje poskupljenje pekarskih proizvoda zabilježeno prije desetak godina. Uskoro će napominje i žetva domaće pšenice, a cijene nafte i naftnih derivata ponovo rastu, što će dodatno poskupiti i troškove ratarima.

U zavisnosti od tipa i vrste hljeba cijene u Semberiji se trenutno kreću od marku do 1,30. Mlinsko pekarska industrija se žitaricama i komponentama neophodnim za proizvodnju snabdijeva uglavnom iz uvoza.

Poredeći stanje na tržištu žitarica iz prošle godine, cijena pšenice na berzama bila je oko 165 evra po toni, dok se u ovo doba 2021. godine kreće i do 210 evra, sve u zavisnosti od kvaliteta pšenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *