Počele pripreme za izvođenje opere “Knez Ivo od Semberije”

Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Srbadija” počelo je danas pripreme za izvođenje opere Isidora Bajića “Knez Ivo od Semberije”, a riječ je o premijernom izvođenju ove opere u Republici Srpskoj i BiH, koje će biti održano u junu.

Projekat se realizuje u saradnji sa solistima beogradske i novosadske opere, a pod dirigentskom upravom Jelene Trakilović.

Trakilovićeva je navela da će opera biti postavljena kao predstava u junu, a da se SPD “Srbadija” upustila u ovaj projekat u novim uslovima i da su u mogućnosti da ga iznesu finansijski i na svaki način.

“Svi sa nestrpljenjem iščekujemo premijeru. Sada radimo probe koje su muzičke i režijske. U ovaj projekat uključeni smo mi, hor `Srbadija`, orkestar je iz Srbije, jer mi ga u Bijeljini nemamo, solisti su iz Beograda i Novog Sada, a režiseri iz Banjaluke”, rekla je novinarima Trakilovićeva.

Ona je istakla da je ovaj projekat regionalni, a da su u njega uključeni umjetnici iz dvije zemlje.

Trakilovićeva je rekla da je opera “Knez Ivo od Semberije” djelo Isidora Bajića, a u najskorije vrijeme izvodilo ga je novosadsko Narodno pozorište, ali koncertno, te da opera od sedamdesetih godina nije izvedena kao predstava.

“Naša publika u Bijeljini će imati priliku da pogleda operu kao predstavu”, rekla je Trkilovićeva, napomenuvši da je ovo najveći projekat i sasvim je novo za “Srbadiju”.

Prvak opere Srpskog narodnog pozorišta Novi Sada Vasa Stajkić, nosilac glavne uloge Kneza Ive od Semberije, rekao je da je prilično upoznat sa ovim djelom, a u Bijeljini je da pomogne što je moguće više.

“Sa `Srbadijim` imam saradnju već dvadesetak godina, a počeo sam da dolazim kao ispomoć ovom horu, to prijateljstvo njegujemo…”, rekao je Stajkić.

Banjalučanin Igor Tešić, filmski režiser koji ima bogato iskustvo i u pozorištu, rekao je da je sa zadovoljstvom prihvatio da režira predstavu “Knez Ivo od Semberije” jer je “domaći tekst, tekst srpskog autora i zato što je lokalpatriotska priča”.

“Knez Ivo je živio ovdje i na svaki način mu se treba odužiti, pa i postavljanjem ove opere na scenu”, rekao je Tešić i pohvalio ekipu vrhunskih umjetnika iz Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Bijeljine i Banjaluke, sa kojima radi.

Izvođenje opere na pozorišnoj sceni zakazano je za 27. jun u Velikoj sali Sokolskog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *