Pšenica posijana u optimalnom roku dobro pripremljena za mirovanje

Relativno toplo vrijeme uz povoljnu vlažnost zemljišta omogućava kasnije posijanoj pšenici da dostigne odgovarajući stepen razvoja koji će joj omogućiti da podnese nisku temperaturu vazduha koja se može očekivati tokom zime, navedeno je u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

“Pšenica posijana u optimalnim rokovima dobro je pripremljena za predstojeći period mirovanja”, navedeno je u biltenu.

U biltenu je navedeno da su tokom jeseni ukupni agrometeorološki uslovi, uključujući i temperaturu zemljišta, bili uglavnom povoljni za obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom, kao i za završetak sjetve pšenice, te za početne faze razvoja posijanih ozimih kultura.

Dospjele padavine krajem prošle sedmice u značajnoj mjeri su popravile stanje vlage kako u površinskom, tako i u dubljim slojevima zemljišta, dok su na krajnjem zapadu Srpske zabilježene intenzivnije i obilnije padavine, koje su prouzrokovale poplave na pojedinim lokalitetima+.

Agrometeorolozi napominju da je na ozimom ječmu registrovano prisustvo mrežaste pjegavosti ječma i pepelnica žita, dok su u usjevima ozime pšenice uočeni simptomi sive pjegavosti lista pšenice i lisna rđa, a registrovane su i rupe od poljskih miševa.

“Ova štetočina najveću štetu može nanijeti na pšenici prilikom sjetve, jer lako pronalazi zrna, koja skladišti u svoje jazbine”, upozorili su agrometeorolozi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *