Prvo poslati upozorenje zbog neregistrovanih vozila

Pravnik Milan Petković smatra da je problem građana u Republici Srpskoj, koji su dobili prekršajni nalog iako su na vrijeme registrovali vozilo, moguće riješiti ukoliko bi im Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske prvo poslalo upozorenje.

Petković je rekao da je tražio da MUP Republike Srpske prvo pošalje građanima upozorenje, odnosno obavještenje i da traže od njih da se izjasne da li je vozilo registrovano ili nije, kao i da li je u međuvremenu obavljena registracija.

“Tek nakon toga treba da izriču prekršajni nalog, a ne da to rade automatski, kao što su do sada činili”, rekao je Petković za “Euroblic”.

On je dodao da je veliki broj građana u Srpskoj do sada platio kaznu ne želeći da ide na sud, iako nije trebalo to da urade, jer su neosnovano kažnjeni.

Petković je pojasnio da građani imaju pravo da vozilo registruju i na sam dan isteka registracije, te da, prije nego plate takvu kaznu, treba da provjere kada su tačno produžili svoju registraciju.

“Ako je ona produžena na vrijeme, onda ne treba da plaćaju kaznu, bez obzira što im je stigao prekršajni nalog, već treba da se obrate sudu”, rekao je Petković.

On je potvrdio da je tačno da građani imaju pravo da do trideset dana prije isteka registracije podnesu zahtjev za njeno produženje, ali i da ne moraju da to učine jer mogu da je produže i zadnji dan pred istek.

“Dešavalo se da neko registruje vozilo na vrijeme i da dobije prekršajni nalog, a problem je u tome što je potrebno dva do tri dana od dana produženja registracije da se to unese u sistem”, objasnio je Petković.

On kaže da je kao advokat dobio brojne pritužbe građana koje su se odnosile upravo na ovaj problem.

Petković je kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske juče pred poslanicima pokrenuo ovu temu, te je resornog ministra Dragana Lukača upitao na koji način može da riješi problem građana koji su registrovali svoje vozilo, ali su dobili kaznu jer su ih kamere registrovale kao neregistrovane.

Lukač je podsjetio da građani mogu vozilo da registruju i do mjesec dana ranije, a oni koji dobiju kaznu mogu da se obrate sudu i da on odluči ko je u pravu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *