Prvi transport pacijenta helikopterom iz druge ustanove u bijeljinsku Bolnicu /VIDEO/

Uspješno je helikopterom transportovan pacijent sa akutnim infarktom miokarda iz trebinjske bolnice u Bolnicu “Sveti Vračevi” u Bijeljini, a faktor vremena je presudan u preživljavanju u ovim situacijama i u tu svrhu helikopterski transport je veoma značajan, saopšteno je iz bijeljinske bolnice.

Načelnik Odjeljenja za internističke grane intervencije bijeljinske bolnice kardiolog Aleksandar Janjičić izjavio je da je pacijent dobi 45 godina iz Trebinja premješten u Bijeljinu radi hitne koronarografije, odnosno snimanja krvnih sudova srca zbog akutnog infarkta miokarda i ovo je prvi transport pacijenta helikopterom iz druge ustanove u bijeljinsku.

“Procedura je učinjena po hitnom postupku i verifikovana je višesudovna koronarna bolest. Pacijent je stabilan, dobro je i vrlo vjerovatno u skorijoj budućnosti pacijent će imati potrebu za hirurškim načinom revaskularizacije miokardom. Najvažnije je da je pacijent dobro, stabilno, bez bolova i poremećaja ritma”, istakao je Janjičić.

On je naveo da su transport dogovorili direktor bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović i direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić, uz koordinaciju sa direktorom Opšte bolnice u Trebinju Nedeljkom Lambetom.

Pomoćnik direktora bijeljinske bolnice Nemanja Janković rekao je da 20 odsto pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, nažalost, ne preživi radi neblagovremenog djelovanja.

“Imali smo priliku i ranije da koristimo Helikopterski servis Republike Srpske u smislu slanja pacijenata u veće zdravstvene centre, a sada i bijeljinska bolnica postaje ustanova kojoj gravitiraju ti pacijenti koji će biti na ovaj način transportovani, da u najbržem vremenu mogu da stignu do naše ustanove gdje će im biti pružena hitna medicinska pomoć i liječenje”, rekao je on.

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske danas su uspješno izvršili dva vazdušno-medicinska transporta – iz trebinjske bolnice u bijeljinsku, te iz Beograda u UKC, rečeno je Srni u Helikopterskom servisu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *