Protokol o saradnji ugljevičkog Centra za kulturu i Muzeja Semberije

Direktor ugljevičkog Centra za kulturu “Filip Višnjić” Predrag Vujević i direktor Muzeja Semberije u Bijeljini Momčilo Koprivica potpisali su danas protokol o saradnji kojim se reguliše međumuzejska i međuinstitucionalna saradnja ovih ustanova.

Vujević je nakon potpisivanja protokola u Ugljeviku kao osnovni zadatak protokola o saradnji izdvojio očuvanje kulturne baštine srpskog naroda, kao i očuvanje i izgradnju kulturnog identiteta kod mlađih generacija.

On je istakao da su zajednički projekti današnjih potpisnika u vezi sa srednjovjekovnim spomenicima.

Vujević je naveo da ugljevički Centar za kulturu u svojoj djelatnosti ima muzeologiju, etno-postavku, Spomen-sobu poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i potrebna im je stručna pomoć jer nisu kadrovski osposobljeni za muzejsku djelatnost.

“Na području opštine Ugljevik postoje stećci, i tu nam je potrebna pomoć, a posebno kod apliciranja domaćih i međunarodnih ustanova u oblasti etno-kulture, očuvanja identiteta našeg naroda, ali i saradnje u oblasti kulture, kao što je promocija knjiga u vezi sa istorijom naroda ovog kraja”, rekao je Vujević novinarima.

Vujević je istakao da je plan da izgradnjom replike rodne kuće Filipa Višnjića u Gornjoj Trnovi bude razvijan kulturno-istorijski turizam, a i tu je potrebna pomoć Muzeja Semberije.

Koprivica je rekao da protokol o saradnji predstavlja nastavak svega što su do sada radile ove dvije ustanove.

“Mi smo ustanova regionalnog tipa i na neki način smo dužni da pomažemo svim ustanovama kulture regije Semberije, Majevice i Birča. Ovaj sporazum nam omogućava da realizujemo određene, kako domaće, tako i međunarodne projekte”, naveo je Koprivica.

On je podsjetio da je dosadašnja saradnja bila u organizaciji zajedničkih izložbi i istakao izložbu “Istorija željeznica u Semberiji i Majevici”.

Potpisivanju protokola prisustvovao je i načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je zahvalio Muzeju Semberije i iskazao punu podršku lokalnom Centru za kulturu koji, kako je rekao, iz godine u godinu znatno podiže nivo događaja u oblasti kulture u ovoj podmajevičkoj opštini.

Perić je podsjetio da se za potrebe kulture na godišnjem nivou izdvaja više od 400.000 KM iz budžeta opštine Ugljevik.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *