Proslava Badnje večeri i Božića u Srpskoj i regionu /VIDEO/

Pravoslavni vjernici koji poštuju Julijanski kalendar, danas slave najradosniji hrišćanski praznik, Božić – rođenje Isusa Hrista.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora i egipatski Kopti. Službama bdenija i nalaganjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Božićnu svetu arhijerejsku liturgiju danas u kripti Hrama služio je  patrijarh Irinej uz sasluženje beogradsko-karlovačkog sveštenstva.

Patrijarh je u Božićnoj poslanici poručio da glavna poruka i ovogodišnjega Božića treba da glasi da pravoslavnu vjeru treba čuvati i sačuvati po svaku cijenu.

Božiću su predhodili praznici Tucindan i Badnji dan.  Badnje veče praktično spaja Badnji dan i Božić. Prije izlaska sunca domaćini su uz kuće prinijeli badnjak, a potom ispekli božićne pečenice.

Sve je obavljeno do večernjeg bogosluženja. U crkvi Svetog Georgija u Bijeljini, služio je episkop Fotije, nakon čega su vjernici litijom došli na plato u centru grada gdje je osveštan i zapaljen badnjak.

Uoči praznika mira, ljubavi, praštanja i mirenja, stanovnici Semberije pohrlili su u hramove i crkvene porte. Badnjačke grančice čuvaju u kućama do sljedećeg Božića, kao simbol zdravlja i sreće ukućana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *