Projekat socijalizacije djece u 13 smjena

Vlada Republike Srpske zadužila je danas Javni fond za dječiju zaštitu da realizuje projekat socijalizacije djece Republike Srpske u skladu sa zakonskim propisima i predviđenom dinamikom, a u najboljem interesu djece učesnika projekta.

Projekt će u ovoj godini biti realizovan u 13 smjena u periodu od 30. maja do 22. septembra, u skladu sa epidemiološkom situacijom i epidemiološkim mjerama.

Planirano je 12 desetodnevnih smjena i jedna osmodnevna.

Kako u 2020. godini projekat nije realizovan, a postupak izbora učesnika je sproveden, ove godine projektom će prioritetno biti obuhvaćena djeca za koju su u 2020. godini podneseni zahtjevi za učešće.

Projekat će se, kao i prethodne četiri godine, realizovati na crnogorskoj obali u Omladinskom hostelu “Užice” u Bečićima, uz uvažavanje higijensko-epidemioloških mjera propisanih od relevantnih institucija Republike Srpske i Crne Gore.

U budžetu Fonda planirano je 1.120.000 KM za realizaciju projekta.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženo je da informiše Vladu o realizaciji projekta, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću nakon današnje sjednice.

Od 2002. godine zaključno sa 2019. ovaj jedinstven projekat Vlade Republike Srpske koji omogućuje besplatno ljetovanje za određene grupe djece iz Republike Srpske realizovan je 18 godina bez prestanka.

Projekat se odnosi, prije svega, na djecu iz socijalno ugroženih porodica-korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, djecu iz višečlanih porodica, iz porodica boračke populacije, djecu sa posebnim potrebama i hroničnim zdravstvenim smetnjama, kao i posebno nadarenu djecu, talentovane sportiste i druge.

U ovom periodu obuhvaćeno je više od 32.000 osoba, odnosno 26.471 dijete i 5.848 odraslih osoba, pratećeg osoblja iz svih lokalnih zajednica Republike Srpske, a svojim obimom, kontinuitetom i ciljevima, projekat je postao izuzetno važan i prepoznatljiv segment sistema dječije zaštite Republike Srpske.

Ciljevi ovog projekta su usmjereni ka stvaranju bar djelimično približnih uslova za zadovoljavanje razvojnih potreba djece čiji je razvoj otežan nepovoljnim socijalnim, porodičnim, materijalnim uslovima i/ili zdravstvenim i razvojnim smetnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *