April poremetio planove; Sjetva na čekanju, usporeno i nicanje ranije zasijanih kultura /VIDEO/

Donio je april brojne probleme poljoprivrednicima i to na samom startu proizvodne sezone. Loši vremenski uslovi, česte padavine uz smjenu kiše i snijega, te niske jutarnje temperature u aprilu prekinule su radove u atarima i onemogućile proizvođačima da se intenzivnije prihvate proljetne sjetve kukuruza i soje.

Optimalni rok curi, zasijane su neznatne površine u prvim rokovima sjetve na području Semberije, pa gro posla čeka stabilizaciju vremenskih prilika. Ova godina ocjenjuju poljoprivrednici nije dobro počela, u isto doba ove godine ratarske su poslove kažu privodili kraju u fabrici pod otvorenim nebom. Fahrudin Hamzić, kao i drugi, u trci je s vremenom, pa svaki dan bez padavina koristi kako bi dovršio sjetvu krompira. Njive su spremne i za zaoravanje kukuruza, ali taj je posao još na čekanju.

Za stanje zasijanog krompira Fahrudin ne brine. S obzirom da biljka nije prije aprilskog hladnog talasa ušla u fazu nicanja. Svemu sunca i toplih dana nedostaje, a u dobroj poziciji nisu ni oni koji su kukuruz zasijali, strahuju da će biti prinuđeni da presijavaju njive.

Nasir Karijašević je sjetvu krompira završio u roku, ovih dana obilazi atare i plastenike gdje se odvija rasadnička proizvodnja paprike koja je naročito osjetljiva na česte vremenske oscilacije. Radovi ga čekaju i u zasadima voća. Ipak stanjem je zadovoljan, papriku je akrilom štitio od mrtaza, a krompir još nije nikao pa štete nema.

Osjetljive biljke u rasadnicima trebalo je štititi od hladnoće, pa je troškove proizvodnje povećalo posljednjih dana i zagrijavanje rasadničkog prostora.

Kolebljive temperature mogle bi odgoditi i iznošenje rasada na proizvodne njive i u plastenike, do tada biljke treba držati u dobroj kondiciji.

Probleme su hladni aprilski dani donijeli povrću na otvorenom. Krompiru zasijanom u prvim rokovima sjetve ne prijaju niske temperature, ali ipak veću štetu sabiraju proizvođači na čijim je parcelama rasađen mladi kupus.

Rasad paprike koji je već lijepo nikao, mora se kažu sačuvati. Proizvodnja je zahtjevna ali vrijedno se i vješto radi kako bi se došlo do kvalitetne biljke koja garantuje dobar rod.

Porodica Karijašević na sedam hektara obradivih površina pored krompira i paprike uzgaja luk, prasu, kukuruz šećerac.

Svaštari se u poljoprivredi, ali se organizovana proizvodnja industrijskog krompira u posljednjih nekoliko godina na ovom području pokazala najunosnijom.

Prošla je godina bila predodređena za uspješnu proizvodnju. Tako je i Nasir proizveo zavidnu količinu paprike i krompira koje je dijelom plasirao u preradu, a dijelom na otvoreno tržište. Kvalitetna roba nađe svog kupca, kaže ovaj proizvođač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.