Proizvođači nezadovoljni podrškom – nadležni najavljuju popis u poljoprivredi /VIDEO/

Prije nekoliko dana predstavnici udruženja poljoprivrednika u Srpskoj stavili su svoj potpis na dokument u kojem su iznijeli svoje primjedbe i sugestije na nacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu.

Nezadovoljni stanjem na tržištu poljoprivrednih proizvoda, zatražili su da bude objavljen izvještaj o utrošku sredstava interventnog otkupa, predlažu pored ostalog i ukidanje podsticaja prehrambenoj industriji, ukidanje subvencija lovstvu, te potpuno ukidanje regresiranog goriva u Republici Srpskoj.

Nasuprot tome traže uvođenje tzv. plavog dizela u BiH za sve poljoprivredne proizvođače. Pored ovoga insistiraju i na uvođenju mjera zaštite domaće proizvodnje za šta traže podršku nadležnih, naveli su u zajedničkoj potpisanoj izjavi.

Nekoliko dana ranije prije susreta poljoprivrednika u Gradišci, sastanak su održali i resorni ministri. Razmatrani su i ranije upućeni zahtjevi udruženja poljoprivrednika o zaštiti domaće proizvodnje.

Potpuno smo kaže Košarac posvećeni zaštiti domaće proizvodnje. U ministarstvu poljoprivrede Srpske su stava da u posljednje vrijeme postoji potreba za donošenje određenih zakona.

Na ovom sastanku riječi je bilo i o inicijativi da se 2023. godine izvrši popis u poljoprivredi BiH na temelju jedinstvene metodologije uz uvažavanje entitetskih nadležnosti.

Na sastanku predstavnika resornih ministarstva pokrenuta je i priča o sortnoj listi BiH gdje ima određenih problema još iz 2017. godine.

Kako lakše do evropskih grant sredstava da bi se dodatno osnažila domaća poljoprivreda, bila je jedna od tema ovog sastanka.

Stižu ovih dana i statistički pokazatelji o izvoz. Tako je Izvoz mlijeka u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 70,9 miliona KM, što je za 13,8 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine, dok je uvoz iznosio 118 miliona KM, što je za 11,6 odsto manje.

Podaci su ovo Spoljnotrgovinske komore BiH, samo prošle godine 15 miliona litara mlijeka u BiH ostalo je kažu neiskorišteno.

Zabilježen je prošle godine i pad u izvozu šećera iz BiH i u devet mjeseci prošle godine manji je za 67 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *