Proizvođači duvana upisali još jednu tešku godinu

Proizvođači duvana u Srpskoj upisali su još jednu tešku godinu koju je obilježio solidan rod, ali veoma loš kvalitet duvana, a uz enorman rast cijene goriva, đubriva i svega ostalog, ulazak u narednu sezonu je veoma neizvjestan.

Razloga za zadovoljstvo nemaju ni proizvođači ni otkupljivači duvana.

Proizvođač iz okoline Bijeljine Dragan Jović rekao je za “Glas Srpske” da je ova godina bila veoma teška.

– Na početku sezone bile su prevelike suše, kasnije je došla kiša, međutim iako je količinski roda bilo, kvalitet lista duvana nije bio dobar. List nije bio nikakvog kvaliteta, niti je imao odgovarajuću težinu ni boju. Osim toga repromaterijal je drastično poskupio i da nam otkupljivač nije podigao cijenu za oko 0,30 KM po kilogramu, bili bismo u debelom minusu – ispričao je Jović, naglasivši da je uz ovako skupo gorivo i đubrivo nemoguće opstati.

Iako su otkupili 277 tona duvana, što je nešto više od planiranih 250 tona, u preduzeću “Duvan” iz Bijeljine kažu da kvalitet roda nije bio dobar.

– Vremenski uslovi nisu doprinijeli kvalitetu, a onda su problemi nastavili da se nižu te su troškovi branja i sušenja povećani za 30 odsto. List je bio lagan, nije imao adekvatnu težinu ni boju. Svi ti problemi odnijeli su zaradu proizvođačima – rekao je “Glasu” vršilac dužnosti direktora preduzeća “Duvan” Čedo Gotovčević.

Istakao je da su od momenta ugovaranja proizvodnje do danas korigovali cijenu u dva navrata.

– Prvo smo povećali sa tri marke na 3,36 KM po kilogramu za duvan treće klase, a ići ćemo i sa dodatnih deset odsto. Svjesni smo da je i ta cijena nedovoljna da bi naši proizvođači imali zaradu, jer morali bismo sa podsticajima imati od 5,5, do šest maraka po kilogramu, a sada je prosječna cijena oko pet maraka – pojasnio je Gotovčević.

On je dodao da su sve zalihe uspjeli prodati u Italiju, dok je lanjski rod i to u listu otišao u Bugarsku, a najvjerovatnije će i ovogodišnji duvan završiti u toj zemlji.

– Trebalo je da krene ovih dana, ali ćemo najvjerovatnije izvesti poslije praznika – rekao je Gotovčević, dodavši da se broj proizvođača smanjuje iz godine u godinu te da oni sada rade sa 78 kooperanata.

Odluka u februaru

Dragan Jović je ispričao da je ulazak u iduću sezonu veoma neizvjestan te da će odluka pasti u februaru.

– Imamo obećanje da bi podsticaj za proizvodnju duvana trebalo da bude povećan. U februaru se sastajemo i tada ćemo pregovarati ulazimo li u proizvodnju ili ne – rekao je Jović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *