Program „Etfarm“ prati usjeve i onemogućava zloupotrebu podsticaja /VIDEO/

Kako bi se omogućilo lakše praćenje usjeva na njivama širom Srpske, te da bi se spriječile zloupotrebe u sistemu podjele podsticaja, a samim tim i omogućile višestruke uštede, Ministarstvo poljoprivrede Srpske i kompanija “M:tel” realizovali su projekat digitalizacije kroz direktnu i efikasnu integraciju nauke i tehnologije, putem pametnog softverskog rješenja “etfarm”.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je ovaj projekat veoma značajan za poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj, budući da se sada iz kancelarije, uz nekoliko klikova na računaru, može vidjeti šta se nalazi na kojoj parceli u Republici Srpskoj.

“Naprimjer, ove godine smo ustanovili da 2.000 hektara pod pšenicom, koje su naši proizvođači prijavili kroz sistem registra poljoprivrednih gazdinstava, ustvari ne postoji. Ako uzmemo da je podsticaj po hektaru za pšenicu 300 KM i uzmemo pomenutu površinu gdje nije ni posijana, to je ušteda od 600.000 KM. Uz regresirani dizel od 60 KM po hektaru to je još 120.000 KM. Dakle, samo na jednoj kulturi, u jednoj mjeri, ove godine je ušteđeno 720.000 KM”, rekao je Pašalić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *