Hoće li proizvođači ranog kupusa zaorati usjev na njivama? /VIDEO/

Proizvođači ranog kupusa u Semberiji nižu gubitke. Loša cijena ovog povrća na tržištu navodi ih kažu da zaoru usjev na njivama.

Prema riječima proizvođača tako će i biti, jer usljed loše potražnje i nerentabilne cijene ne vrijedi kupus iznijeti iz atara.

Nesigurno otvoreno tržište i u ovom slučaju pokazuje svoje mane i dokazuje da je organizovana proizvodnja za poznatog kupca, šansa za održivost osjetljive i skupe proizvodnje.

Proizveli su povrtari u Semberiji zavidne količine kvalitetnog povrća. Pandemija virusa korona smanjila je prisustvo robe iz uvoza na otvorenom tržištu, ali i potražnju, tako je ogromna ponuda domaće robe i zastoj u plasmanu oborila cijene, pa uzgajivači ranog kupusa po kojem je Semberija nadaleko poznata nižu gubitke.

Mirsad Crnogorac je kaže u proizvodnju mnogo uložio, a ambalaža je moglo bi se reći trenutno skuplja od kupusa, pa razmišlja da zaore usjev koji je još prije petnaestak dana trebalo da izađe na tržište.

I na imanju Karijaševića u Janji koji povrće uzgajaju na šest hektara oranice, sve pod konac. Radi se punom parom na rasađivanju prase. Paprika uveliko plodonosi, krompir je u dobroj kondiciji, a luk je već odavno prispio na tržište. Isplativosti ima, ali je kaže i ovaj proizvođač otežan plasman.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *