Produženo radno vrijeme spasava robu od propadanja

BiH i Hrvatska postigle su načelni dogovor da će inspektori na granicama ostajati i poslije 15 časova, ukoliko obim posla to bude zahtijevao, što će olakšati promet lako kvarljive robe.

Posljednji problem javio se prije nekoliko dana, kada je više od 30 kamiona sa šljivama i kornišonima čekalo na graničnom prelazu Gradiška i po dva dana. To je donijelo probleme proizvođačima i izvoznicima, jer su došli u situaciju da roba ne stiže na vrijeme do kupca, kao i da im prijete penali, jer šljive i kornišoni gube na kvalitetu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac juče je od glavnog inspektora Hrvatske Andrije Mikulića zatražio da bude omogućen nesmetan prelaz hrvatske granice za transport kornišona i šljiva iz BiH namijenjenih tržištu EU.

– Došli smo do jedne vrste razumijevanja – rekao je Košarac nakon telefonskog razgovora sa Mikulićem i uputio apel izvoznicima navedenih poljoprivrednih proizvoda iz RS i FBiH da poštuju procedure, odnosno da 24 časa ranije najave dolazak na granični prelaz. On je objasnio da je riječ o evropskim standardima i obavezi koja proizlazi iz ugovora između BiH i Hrvatske.

Navodeći da je radno vrijeme inspekcije na granici od sedam do 15 časova, Košarac je rekao da se sa Mikulićem dogovorio da sve što je najavljeno 24 časa ranije toga dana bude u potpunosti pregledano, a nadležni fitosanitarni inspektori na hrvatskoj strani ostajaće i duže.

– U slučaju povećanog obima posla, postoji najava da će biti produženo radno vrijeme inspekcije na granici – rekao je Košarac i ponovio da sve ono što nije najavljeno 24 časa ranije, zbog sistema u EU, neće moći proći kontrolu. On je izrazio uvjerenje da će proizvodi koji dolaze iz Srpske i FBiH na granične prelaze Hrvatske, a podliježu fitosanitarnoj kontroli, uz potrebnu najavu prioritetno biti pregledani i da neće više dolaziti do zastoja.

Košarac je najavio da će iduće sedmice lično na granici provjeriti situaciju. Podsjetio je i da je problema sa prelaskom kornišona i šljiva namijenjenih tržištu EU bilo i lani, zbog čega je ove godine ranije uputio dopis nadležnim hrvatskim institucijama, da bi taj problem bio preduprijeđen. Dodao je i da je o svemu informisao i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera, ali da nije dobio odgovor.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je za “Glas Srpske” da je veoma ohrabrujuće za sve proizvođače ako radno vrijeme na granici bude produženo, jer će na taj način moći da poštuju termine isporuke.

– Nadamo se da će ova situacija biti trajno riješena, jer svake sezone imamo gotovo iste probleme – poručio je Dojčinović.

Mjere

Ističući opredijeljenost za zaštitu primarne domaće proizvodnje i olakšavanje izvoza poljoprivrednicima iz Srpske i FBiH, Staša Košarac je istakao da je razmišljao i o nekim drugim mjerama.

– Treba istaći da fitosanitarni granični nalazi nisu u nadležnosti BiH, postoje neke druge mjere koje bismo mogli da donosimo. Ne na bazi reciprociteta, ali moramo štititi naše ljude i interese – zaključio je Košarac.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *