Procjenu radne sposobnosti ubuduće će obavljati vještak u Fondu PIO

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske saopštio je da će izvornost, originalnost i kompletnost medicinske i radne dokumentacije za vještačenje, odnosno ocjenu radne sposobnosti, od petka, 18. avgusta, vršiti vještak u tom fondu.

“Fond PIO obavještava osiguranike–podnosioce zahtjeva za invalidsku penziju da se zahtjev za vještačenje, odnosno ocjenu radne sposobnosti, ubuduće ne dostavlja ljekarskoj komisiji Zavoda za medicinu rada i sporta Srpske za provjeru formalne ispravnosti i kompletnosti medicinske i radne dokumentacije kao i postojanje indikacija za ocjenu radne sposobnosti”, navedeno je u saopštenju.

Shodno novoj Uredbi o medicinskom vještačenju i penzijskom i invalidskom osiguranju, formalnu ispravnost i kompletnost medicinske i radne dokumentacije, kao i postojanje indikacija za ocjenu radne sposobnosti, ubuduće će utvrđivati vještak organa vještačenja u prvom stepenu Fonda PIO Republike Srpske u roku od osam dana od prijema zahtjeva, navedeno je u saopštenju.

Prema navedenom, zahtjev za invalidsku penziju, nakon obrade kod doktora porodične medicine, nadležne zdravstvene ustanove, prema nadležnoj poslovnici Fonda PIO, neposredno podnosi osiguranik, odnosno poslodavac, ako je riječ o zahtjevu za ocjenjivanje radne sposobnosti za zaposlenog radnika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *