Prioritet očuvanje zdravstva, privrede i radnih mjesta /VIDEO/

Protekla godina u Srpskoj zbog pandemije bila je  teška, izazovna i nepredvidiva, ali je uspješno završena s obzirom na to da je budžet bio stabilan i likvidan, a obezbijeđeno je funkcionisanje zdravstvenog sistema i liječenje ljudi od virusa, ocijenila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.  Prioritet vlasti u Srpskoj tokom ove godine biće  očuvanje zdravstva, privrede, radnih mjesta i redovnih isplata penzija, socijalnih i drugih davanja. Ove godine privredi će biti  na raspolaganju više od 450 miliona KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će negativan uticaj virusa korona najvjerovatnije potrajati i u prvoj polovini ove godine, ali da nakon toga i sprovođenja vakcinacije stanovništva očekuje postepeni privredni oporavak, a potpuni u 2022.

Vidovićeva je u vezi sa ovogodišnjim budžetom od 3,795 milijardi KM rekla da su i dalje prioritet očuvanje funkcionisanja zdravstvenog sistema, privrede, radnih mjesta i redovnih isplata penzija, socijalnih i drugih davanja.

Privredi će na raspolaganju biti nešto više od 450 miliona KM, a zdravstvu oko milion.

Ona je napomenula da je projektovani rast BDP-a Srpske u ovoj godini 2,6 odsto, ali da očekuje veći. Ove godine namjeravamo da realizujemo planirani  projekat nove fiskalizacije. Dakle, u martu ili u aprilu planiramo da se u parlamentu usvoje zakonska rješenja u vezi s tim i da se krene u njihovo sprovođenje.

Vidovićeva je rekla da je tačno da se Srpska ove godine planira zadužiti 845 miliona KM, ali da Republika istovremeno vraća 576 miliona.

Istakla je da nije došlo do dogovora kada je riječ o novom kreditnom aranžmanu BiH sa MMF-om u visini 1,5 milijardi KM, jer Srpska ne prihvata stavke koje znače prenos nadležnosti sa njenog na nivo BiH.

Srpska nije pred bankrotom i još uvijek  je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu. Srpska je bila najzaduženija 2005. godine . Na kraju ove godine, sa pomenutim zaduženjem od 845 miliona KM, Srpska će biti zadužena 46,2 odsto”, rekla je Vidovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *