Prioritet dionica auto-puta Rača-Bijeljina-Brčko

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović razgovarao je danas sa predsjednikom turske kompanije “Tašjapi” Emrulahom Turanlijem o realizaciji infrastrukturnog projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo i tom prilikom je istaknuto da je prioritet etapa koja je spremna za realizaciju, odnosno projektovanje i izgradnju dionica Rača-Bijeljina-Brčko.

Sastanak je održan povodom službene posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana BiH, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

Projekat izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo je rezultat Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

“Planom za izgradnju ovog auto-puta predviđena je izgradnja trase brzog auto-puta od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnja auto-puta od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza”, navodi se u saopštenju.

“Trenutno je za realizaciju ovog projekta najznačajnije potpisivanje, odnosno definisanje komercijalnog ugovora između kompanije `Tašjapi` i `Autoputeva Republike Srpske`”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je nacrt ugovora proslijeđen “Autoputevima Republike Srpske” i trenutno je u fazi usaglašavanja, odnosno pregovaranja o bitnim elementima samog komercijalnog ugovora, a to su cijena i uslovi finansiranja, što će ujedno biti i jedna od tema na sutrašnjem sastanku resornih ministara transporta BiH i Turske.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija podsjećaju da je Sporazumom potpisanim u Ankari definisano da se Turska obavezala obezbijediti finansijska sredstva za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta.

U saopštenju dodaju da su predstavnici “Tašjapija” istakli da su spremni krenuti u realizaciju, projektovanje i izgradnju auto-puta od Rače do Bijeljine odmah po potpisivanju komercijalnog ugovora.

Mitrović je istakao da očekuje da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa turskim predsjednikom Erdoganom dogovori kreditiranje ovog projekta kako bi se što prije krenulo u njegovu realizaciju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *