Primjena Pravilnika na dronove čija je težina do 25 kilograma

Pravilnik o dronovima primjenjuje se na dronove čija je maksimalna težina od 249 grama do 25 kilograma, a ne primjenjuje se na dronove koji se koriste za potrebe policije, vojske, carine, službe traganja i spasavanja i drugih sličnih institucija, rečeno je danas Srni u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Stručni saradnik za operacije vazduhoplova Nikola Jovanović istakao je da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo izdaje potvrdu o evidenciji drona vlasnicima dronova čije je mjesto prebivališta u BiH ili pravnim licima čije je sjedište registrovano u BiH.

“Pravilnikom o dronovima je izvršena kategorizacija dronova po osnovu težine neposredno prije polijetanja, te vrste operacija koje se izvode dronom – nekomercijalne, komercijalne i radovi iz vazduha. Predviđena su i posebna odobrenja za udruženja modelara ili dron klubova da obavljaju aktivnosti unutar klubova”, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da je primjena Pravilnika o uslovima za izvođenja letačkim operacijama dronom počela u septembru prošle godine.

Jovanović je naveo da Direkcija planira da sprovođenje Pravilnika o dronovima sprovede u četiri faze – obrada zahtjeva za upis drona u evidenciju i organizovanje semirana u nekoliko gradova BiH kako bi vlasnici i operatori dronova bili informisani o navedenom dokumentu.

“Planirano je i sprovođenje ispita iz poznavanja propisa za operatore dronova, te izdavanje operativnih odobrenja za operatore dronova koji se deklarišu da izvode radove iz vazduha”, pojasnio je Jovanović.

On je naveo da su Pravilnikom o dronovima definisana horizontalna rastojanja, kao i vertikalna ograničenja, s ciljem zaštite lica na zemlji, imovine, privatnosti, kao i ostalih učesnika u vazdušnom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.