Prihodi od indirektnih poreza veći za 1,3 milijarde KM

Prihodi od indirektnih poreza za 10 mjeseci ove godine iznosili su osam milijardi i 213 miliona KM i veći su za milijardu i 310 miliona KM, odnosno 19 odsto nego u istom periodu lani.

U istom periodu lani ovi prihodi su iznosili šest milijardi i 903 miliona KM.

Samo u oktobru ove godine prikupljena su 863 miliona KM indirektnih poreza, što je za 116 miliona KM više u odnosu na oktobar prošle godine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Za finansiranje institucija u periodu januar-oktobar ove godine raspoređeno je 717 miliona KM.

“Federaciji BiH /FBiH/ raspoređene su tri milijarde i 559 miliona KM, Republici Srpskoj milijarda i 977 miliona KM, a Brčko distriktu 199 miliona KM”, naveli su u UIO BiH.

Osim raspoređenih prihoda, po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva /0,25 KM/, FBiH je dobila dodatna 174 miliona KM, Republika Srpska 115 miliona KM i Brčko šest miliona KM.

“Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM”, pojasnili su iz UIO.

Nakon što je UIO za 10 mjeseci 2022. godine privredi vratila milijardu i 712 miliona KM povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-oktobar ove godine, a to su BiH, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su šest milijardi i 501 milion KM i veći su za 818 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period lani.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *