Počela sezona; Gradonosni oblaci prijete sa sjevera /VIDEO/

Protivgradna preventiva Srpske spremno je započela sezonu sa raspoloživih 3.000 protivgradnih raketa za branjeno područje površine veće od 1,2 miliona hektara. U sistemu je više od 30 lokalnih uprava iz Srpske, kao i Gradačac iz FBiH, te Brčko distrikt koji je u postupku provođenja tenderske procedure za uslugu protivgradne zaštite.

Strijelci Protivgradne preventive RS preuzeli su 15. aprila ovosezonske obaveze.Poljoprivredna i druga materijalna dobra braniće od grada sve do 15. oktobra. Protivgradne rakete još sredinom marta preuzeli su i strijelci u Semberiji koji su raspoređeni na 24 protivgradne stanice. Posla koji odlično poznaje prihvatio se i Milisav Trifunović, koji svoje radne zadatke obavlja već petnaestak godina na protivgradnoj stanici 117 u Popovima kod Bijeljine.

Gradonosni oblaci strijelce Protivgradne preventive ne mogu iznenaditi, sezonu su dočekali širom Srpske sa raspoloživih 3.000 protivgradnih raketa. Milisav, kao i ostali strijelci na stanju na startu sezone ima šest protivgradnih raketa, redovna je i popuna istih neposredno po ispaljivanju u slučaju potrebe dejstvovanja u gradonosne oblake.

Sistemom protivgradne zaštite pokrivena je cijela Republike Srpska. Realizovana su značajna ulaganja u modernizaciju protivgradne zaštite.

24 protivghradna strijelca koji su raspoređeni na području Semberije nadgledaju i brane područje površine 63.750 hektara.

U prošlogodišnjoj protivgradnoj sezoni bilo je 35 dana sa pojavom grada i sugradice širom Srpske, što je značajno veći broj od prosječno 22 dana ranijih godina, a cjelokupan sistem “Protivgradsne preventive” bio je aktiviran tokom 52 dana. Plahovitu i vremenski nestabilnu 2020. pamte i sembnerski strijslci. Osim što je na pojedinim lokalitetima zabilježena kratkotrajna sugradica, štete od grada na poljoprivrednim i materijalnim dobrima u ovom kraju nije bilo.

Klimatske promjene su posljednjih desetak godina veoma izražene, pa je proizvodnju pod otvorenim nebom sve teže očuvati. Smjer kretanja promijenili su i gradonosni oblaci, pa i u Semberiji kažu strijelci prijete sa svih strana.

Zaduženje nam nije da prepoznajemo koji je oblak prijetnja, odnosno koji bi mogao sručiti led na određeno područje, naše je kažu strijelci da dejstvujemo u skladu sa instrukcijama koje dobijamo iz centra.

 Ulokalnim upravama je u sistemu za rad spremno više od 200 klasičnih protivgradnih stanica sa strijelcima, 80 automatskih stanica koje rade nezavisno od ljudskih posada i 35 prizemnih generatora srebro jodida.

Svi strijelci koji su bili angažovani u prošlogodišnjoj sezoni su izmireni u skladu sa zaključenim ugovorima.

Poljoprivrednici povjerenja u protivgradne stgrijelce u Semberiji imaju. Brinu za usjeve i ovogodišnji rod, nadaju se da olujnog nevremena koje bi moglo donijeti grad neće biti, u suprotnom ako i bude znaju i sami kako kažu, da će Protivgradna preventiva u tom slučaju biti na zadatku kojem se pristupa stručno i odgovorno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *