Prevoznicima pandemija smanjila posao za čak 70 odsto /VIDEO/

Iako granice EU za sada ostaju zatvorene za putnički saobraćaj iz BiH, teretni se odvija bez problema. Granice su otvorene za transport robe, ali se radi sa smanjenim kapacitetima.  Sve države su transport proglasile neophodnim poslom i vozačima omogućile da prelaze granice bez testa za koronu, uz limitiran boravak. Međutim, kada  su sve okolnosti stavili na papir, brojni prevoznici i vozači iz RS digli su ruke od transporta dok pandemija traje. Posao im je smanjen za čak 70 odsto.

Izuzev ograničenog vremena zadržavanja u nekim zemljama EU, dodatnih procedura uzrokovanih epidemiološkom situacijom, kada je prevoz robe u pitanju trenutno nema. Vozači teretnih vozila granice Šengena prelaze bez testa za koronu. Transportni saobraćaj je znatno smanjen, a manje prevoza robe znači i manje zarade.

Nema dovoljno posla, pa su mnogi prevoznici obustavili rad ili odjavili dio voznog parka i trenutno ne rade, kazali su nam iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Nema velikih gužvi kamiona na granicama, osim na onim graničnim prelazima gdje je ista traka za putnički i teretni saobraćaj, pošto se na svim granicama zbog pogoršane epidemiološke situacije obavlja detaljna kontrola putnika. Teretni saobraćaj se obavlja smanjenim kapacitetima, nego što je to bio slučaj prije pojave pandemije, a neke članice EU uvele su i pravila ograničenog zadržavanja ili tranzita kroz zemlju.

Iako je zbog virusa korona sve stalo, transport robe se smatra neophodnim poslom zbog opstanka privrede i ekonomije. Međutim, pitanje je kako će proizvođači koji izvoze na inostrana tržišta, kao i prevoznici koji dostavljaju tu istu robu izaći na kraj sa smanjenim obimom posla i troškovima ukoliko još potraje korona kriza. Izvoz iz BiH pao je u aprilu ove godine za 361 milion u odnosu na april prošle godine.

Najveći pad evidentiran je u izvozu BiH u Italiju od čak 25,7 miliona KM. Svjetska banka procjenila je da bi Zapadni Balkan mogao biti na ivici siromaštva zbog korone. Da vlade nisu uvele određene mjere, korona kriza otjerala bi najmanje 400.000 ljudi u siromaštvo, a ako potraje duže, čak i 950.000 u periodu od juna do avgusta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *