Prevoznici u stalnoj bitki za vozače

Nakon 16 godina usaglašavanja BiH i Italija potpisale su sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, što je od velikog značaja za državljane Srpske i FBiH koji rade u toj zemlji Evropske unije. Međutim, taj potez zabrinuo je prevozničke kompanije koje strahuju da će uslijediti još veći odliv vozača, kojih ionako nema ni približno dovoljno, piše “Glas Srpske“.

Naime, ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto i ambasador Italije u BiH Marko di Ruca potpisali su u utorak u Sarajevu Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Italije. Forto je zahvalio Italiji koja je, kako je istakao, uradila nešto što druge države ne smatraju prioritetnim, a što je od velikog značaja za BiH i njene građane.

– Ovo treba da bude primjer saradnje, ali i motiv drugim evropskim zemljama koje još nisu pozitivno odgovorile na našu inicijativu za priznavanje vozačkih dozvola – istakao je Forto.

Potpisivanje sporazuma, navodi se u saopštenju Ministarstva komunikacija, olakšaće život građana BiH koji žive i rade u Italiji, posebno ako je njihov posao vezan za upravljanje motornim vozilom.

– Sektor mobilnosti je od fundamentalnog značaja za državljane dviju zemalja koji su zahvaljujući ovom sporazumu još bliži. Njegovo potpisivanje nije samo instrument tehničke prirode već i most koji će ojačati veze BiH i Italije i dati dodatni zamah našim bilateralnim odnosima – rekao je ambasador Di Ruca.

Prema potpisanom dokumentu, ugovorne strane uzajamno će priznavati važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje, a sporazum stupa na snagu 60 dana nakon njegove ratifikacije u obje zemlje.

Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Dok se nadležni vesele zbog postignute saradnje, domaća transportna preduzeća strahuju da će zapasti u još veće probleme.

Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić kaže za “Glas” da bi ovaj korak mogao doprinijeti novom odlivu profesionalnih vozača.

– Čim sporazum stupi na snagu, vjerujem da će i ovo malo vozača što je ostalo pobjeći odavde. Ako uopšte možemo reći da je nešto ostalo. Nažalost, svakodnevno nam kadar odlazi u Hrvatsku, Srbiju, preuzimaju njihove vozačke dozvole kako bi dalje otišli u evropske zemlje. Kada Italija prihvati naše dozvole, to je samo još jedna mogućnost u nizu. Na sreću, za sada još ništa nema od priznavanja dozvola za profesionalne vozače u Njemačkoj. Iako se govorilo o tome, njemački parlament to još nije odobrio – rekao je Grbić.

Ponovio je da u BiH nema nijednog transportnog preduzeća koje ne traži od pet pa do čak 50 vozača.

– Jedna od najvećih prevozničkih firmi u Srpskoj, koja ima više od 150 kamiona, već danima na parkingu ima 50 vozila jer ne mogu naći profesionalne vozače kada bi ih platiti suvim zlatom. Niko se ne pita ko će nam za par godina prevoziti brašno, so i drugu hranu  – upozorio je Grbić.

Granice

Nikola Grbić kaže da domaći vozači, između ostalog, odlaze zbog predugog čekanja na graničnim prelazima.

– Uslovi rada postaju preteški. Posljednjih dana zbog velikih gužvi između Srbije i Hrvatske na prelazu Batrovci ogroman broj kamiona firmi iz Bugarske, Sjeverne Makedonije pa čak i Turske zaobilazi tu dionicu i ide na granični prelaz Rača, gdje su kolone duge po deset, 15 kilometara. Unazad mjesec dana našem kamionu iz Banjaluke do Beograda ili Novog Sada treba sedam dana da ode i vrati se,  što je ogromno gubljenje vremena i resursa – kazao je Grbić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *