Prevoznici djelimično zadovoljni: Olakšice za sada minimalne

Zakon o carinskoj politici BiH, koji je u primjeni od 1. avgusta prošle godine i od koga su prevoznici imali velika očekivanja, do sada je donio samo djelimične olakšice i to u obradi papira.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Nikola Grbić kazao je za “Glas Srpske” da i dalje čekaju po dva dana da roba bude rascarinjena.

– U jednom segmentu jeste olakšica jer je ubrzala obradu papira, ali još ni blizu onoga što smo očekivali. Recimo, ako se roba tovari u Mrkonjić Gradu i dolazi na carinu u Banjaluci, špediter posao brže odradi  elektronski, tako da papiri budu gotovi – rekao je Grbić.

Ipak, prema njegovim riječima, to puno ne vrijedi kada se dođe na granicu, gdje je sve gora situacija.

– Nakon što je Hrvatska uvela skraćeno radno vrijeme na carini, prevoznici su zapali u velike probleme, pogotovo oni koji voze kvarljivu robu, jer ako ne predaju papire na hrvatskoj strani do dva sata, to onda mogu uraditi tek sutradan. Fitosanitarni inspektori rade sada samo do tri, do dva primaju papire. Ništa se nije uradilo o tom pitanju – rekao je Grbić dodavši da nema kraja problemima pa i ne čudi zašto vozači odlaze da rade u neke druge zemlje.

Uvođenje prve elektronske usluge, odnosno transevropskog sistema NCTS – novog kompjuterizovanog provoznog (tranzitnog) sistema, samo je prvi korak ka potpunoj “carini bez papira”.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević kaže za “Glas Srpske” da primjena Zakona o carinskoj politici BiH obuhvata veći broj izmjena te da su to prvi koraci koje BiH mora ispuniti na putu za punopravno članstvo u EU.

– Od 1. avgusta prošle godine u primjeni je elektronski provoz. Nakon 1. avgusta ove godine BiH će steći uslov da podnese zahtjev da postane punopravna članica Konvencije o zajedničkom provozu. Kada se to desi, to znači da kamion koji krene iz firme i podnese carinsku prijavu onog momenta kada bude u sistemu, znaće se da ta roba dolazi i smanjuje se bilo kakvo čekanje jer neće morati da se zaustavi na ulasku u EU. To će umnogome skratiti proceduru – rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, cilj je da kompletna komunikacija na nivou poreskih obveznika bude bez papira, odnosno da dokumenta budu elektronska, što će, osim ubrzanja svih postupaka, smanjiti i troškove. 

Pečat

Postupak provoza, koji se do 1. avgusta 2022. sprovodio u papirnom obliku, zamijenjen je na način da se carinske prijave podnose isključivo elektronski. Ovjerene su digitalnim kvalifikovanim pečatom koji izdaje UIO BiH.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *