Prednosti uzgoja vlastitih junica /VIDEO/

Zbog loših iskustva sa uvezenim steonim junicama farmeri su zainteresovani za formiranje reprocentara na vlastitim farmama. Mnogi u Srpskoj već nekoliko godina unazad račuaju na junice iz vlatitog uzgoja, tako će smatraju smanjiti i rizik od eventualnih gubitaka usljed lošeg prilagođavanja novim uslovima držanja ili pojave neke bolesti.

Teško je sa manjih farmi isključiti iz proizvodnje jedno ili više muznih grla ukoliko takozvane “štalske bolesti” zarobe farme, jer farmeri često ističu ekonomski gubitak koji će teže nadoknaditi. Ipak preporuka je struke da na farmama treba ostavljati veći broj rasplodnih grla iz vlastitog uzgoja.

Pozitivni primjeri u posljednjih nekoliko godina bilježe se širom Srpske. Farmeri se sve više okreću uzgoju vlastitog priplodnog materijala za remont i podmladak farme. Ranije su se više okretali uvozu priplodnih junica, ipak to je za sobom povlačilo i određene rizike. Da li će se grlo iz uvoza prilagoditi ovdašnjim uslovima držanja, ili će nabavka grla iz inostranstva svojim useljenjem na farmu donijeti neku od uzgojnih bolesti.

Kupovina junice sa strane je “mačak u vreći”, što su ranije shvatili farmeri u Hercegovini i na području opštine Gacko. Njihova zatvorena proizvodnja pokazala se apsolutno idealnom kada je o mastitisima i drugim uzgojnim bolestima riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.