Obilježena slava crkve u Čengiću /VIDEO/

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas praznuju Rođenje Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj praznik u narodu je poznatiji kao Ivanjdan. Danas je slava istoimenog  hrama u semberskom selu Čengić.

Uz prisusustvo brojnih mještana i gostiju iz susjednih sela,  u Čengiću kod Bijeljine obilježena je  slava crkve Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, praznika u narodu poznatijeg kao Ivanjdan.Tim povodom služena je sveta liturgija i  parastos poginulim borcima iz ovog mjesta , nakon čega je obavljeno rezanje slavskog kolača kojem je predhodila litija.

Hram koji je osveštan 1991 . godine do danas je mjesto okupljanja vjernika iz ovog kraja. U Čengiću ima oko 240 domaćinstava , a nažalost i ovo mjesto suočeno je sa migracijama stanovništva koje odlazi u zemlje EU.

I gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović prisustvovao je  obilježavanju  slave crkve Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Čengiću.

Jovan Lučić porijeklom iz Čengića,   živi i radi  u Sloveniji već 50 godina . Kako kaže svaki slobodan trenutak provodi u rodmom kraju. Ove godine bio je kum slave.

Mještani Čengića na Ivanjdan se rado okupljaju u porti hrama.

Nakon slavskog obreda druženje je nastavljeno slavskom trpezom. Srpska pravoslavna crkva i vjernici praznuju Rođenje Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj praznik u narodu je poznatiji kao Ivanjdan, a Crkva ga je posvetila događaju koji je opisan u Novom Zavjetu i koji, zapravo, predstavlja njegov početak, jer nagovještava Hristovu spasonosnu misiju na Zemlji.Ivanjdan prate različiti običaji. Jedan od njih je i pletenje vjenčića od poljskog bilja i cvijeća. Vijencima od ivanjskog cvijeća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke – sredine ljeta i da se time ovjenčala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *