Mihajlović: UIO je konfiskovala organizovanu proizvodnju duvana /VIDEO/

Organizatori proizvodnje duvana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  rekli su nakon današnjeg sastanka u Bijeljini da se ova djelatnost gasi i da nije omogućen otkup ovogodišnjeg roda zbog djelovanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U problemu su i duvanari, čini se da će kako kažu od tradicionalne proizvodnje morati odustati.

Iz godine u godinu troškovi proizvodnje duvana su veći, a otkupna cijena i podsticaji loši kažu semberski duvanari. Razočarani su i stanjem biljke na njivama. Usljed nemogućnosti navodnjavanja usporen je razvoj duvana, odgođena berba a i prinosi će biti drastično manji. Na granici su kažu da potpuno odustanu od posla. Sve bliže ovom koraku je i Drago Đokić koji se proizvodnjom duvana bavi od 1994. godine.

I otkup ovogodišnjeg roda je doveden u pitanje, poručili su sa sastanka organizatori proizvodnje ove industrijske biljke na području Srpske i Federacije. Kako tvrde opterećeni su dodatnim nametima jer im kako navode UIO BiH obračubnava dupli porez na promet, 17 plus 17 odsto, što je dovelo do situacije da je onemogućen otkup duvana ove godine.

I dok organizovana proizvodnja duvana pada, cvjeta kako kažu crno tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *