Praznici istanjili novčanike /VIDEO/

Januar je mjesec sa najviše slavlja i praznika, ali zbog povećane potrošnje, i najskuplji mjesec u godini. Za većinu građana, pokrivanje prazničnih troškova predstavlja pravi izazov, pa mnogi u šali kažu da je to i najduži mjesec. Kako bi se koliko-toliko sačuvao kućni budžet, stručnjaci savjetuju planiranje troškova i umjerenost u kupovini.

 “Sveti januar” je gotovo prošao i ispraznio ionako tanke novčanike kažu građani. Kako bi praznična trpeza bila što bogatija čini se već sada kažu da se kupovalo i što treba i što ne treba, a uz inače brojna poskupljenja, te skromne plate i penzije bila je ovo kažu prilično zahtjevna misija.

Nakon praznovanja slijedi briga kako preživjeti februar, inače najkraći mjesec u godini, izboriti se sa svakodnevnim troškovima, računima za komunalije te dospjelim ratama kredita. Tek rijetki građani Bijeljine koje smo danas sreli na ulicama žele pred kamere, o potrošnji tokom praznovanja uglavnom su spremni da govore penzioneri.

Bogata ponuda na bijeljinskoj Zelenoj pijaci svakodnevno mami kupce, da se kupovalo više u prvoj dekadi januara kažu i prodavci, sada je ističu nastupilo zatišje kada je o potražnji riječ.

Prema riječima prodavaca ljudi tokom praznika troše da bi ispoštovali tradiciju, ali mnogi, pod uticajem potrošačke euforije, gube osjećaj za racionalno.

Oni koji ne žele pred kameru kažu nam da se tokom januara slabo štedi jer svi volimo praznike, a vole ih kako su nam rekli i trgovci, tada su pazari ističu nešto bolji.

Takozvani “zeleniš” na bijeljinskim pijacama trenutno drži jake cijene, nisu kažu prodavci jeftini ni citrusi za kojima je potražnja konstantno dobra, naročito tokom zimskih mjeseci.

Ne opada na otvorenom tržištu ni cijena krompira koji je zbog sušne prošle godine dao manje prinose na domaćem terenu, pa je ovo povrće s toga znatno skuplje.

S obzirom na aktuelne cijene voća i povrća jasno je da su u prednosti oni koji imaju vlastitu baštu, pa bar kada je o ovim proizvodima riječ ne moraju se izlagati dodatnim troškovima.

Kako bi se koliko-toliko sačuvao kućni budžet, stručnjaci savjetuju planiranje troškova i umjerenost u kupovini, jer kada se raskite jelke i prođe praznična euforija, redukuje se i potrošnja. Kupuju se uglavnom osnovne namirnice i čeka plata u februaru.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *