Intenzivan napad grinje u usjevu soje koja vapi za vodom /VIDEO/

Dok julske vreline bare sembersku ravnicu poljoprivrednici se bore da navodnjavanjem spase usjeve. U ovom kraju su u najvećem problemu kukuruz i soja, koji vape za obilnijim padavinama, ako izostanu izgubićemo prinose i ovogodišnju proizvodnju, upozoravaju ratari.

Teren svakodnevno obilaze agronomi i stručne službe resornog ministarstva. U soji je kažu uočeno prisustvo grinje, koja se ove godine pojavila u usjevu znatno ranije nego prethodnih godina.

Kako ovaj štetni insekt ne bi pričinio dodatnu štetu u usjevu soje, potrebno je pristupiti adekvatnim tretmanima suzbijanja. Grinje kao štetočine soje obično se javljaju u ljetnjem periodu kada su vrlo visoke temperature. Štetu prave tako što sisaju biljne sokove sa naličja lista.

Tretmane u soji potrebno je obavljati na veče, kada je temperatura vazduha u padu.

Grinja je usjeve soje u Semberiji napala u najbitnijoj fazi rasta i razvoja ove uljarice. Najezdi insekata na proizvodnim poljima ove godine u velikoj je mjeri kumovala i blaga zima.

U kritičnoj fazi razvoja soji koja voli vodu nedostaju padavine. S obzirom da kiše nedostaje u boljoj su poziciji oni proizvođači koji imaju zalivne sisteme na njivama i kod njih je soja u dobroj kondiciji.

Najintenzivniji napad grinje u usjevu soje uočen je u atarima sela uz rijeku Savu, ipak nije ova štetočina poštedila njive pod sojom širom Semberije. Poljoprivrednici su se opredijelili da više površina zasiju sojom. I ove su godine kao i prethodnih pod lupom nadležnih inspekcijskih organa parcele pod sojom, kako bi se spriječile zloupotrebe i sjetva genetski modifikovanih organizama koji na ovim prostorima nisu dozvoljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *