Poznati projekti koje će finansirati Vlada u lokalnom zajednicama

Asfaltiranje puteva, izgradnja sportske dvorane, obnova mostova, te ulaganje u vodovodne sisteme samo su neki od projekata koji će u idućem periodu biti finansirani iz budžeta Republike Srpske u mnogim opštinama i gradovima.

U Ministarstvu finansija RS rekli su “Glasu Srpske” da je utvrđena lista projekata koji će biti finansirani sa pozicije javnih investicija, a koje su jedinice lokalne samouprave iskazale kao prioritetne, i to na osnovu poziva ovog ministarstva od 23. juna ove godine.

– Sve opštine kandidovale su projekte u ukupnom iznosu od 60 miliona KM. Forsirali smo vodovode i kanalizaciju, industrijske zone, škole, puteve – istakla je juče ministarka finansija RS Zora Vidović.

Ona je navela da opštine Han Pijesak i Bileća žele da promijene svoje kandidovane projekte, nakon čega će resorno ministarstvo i njima odobriti određeni iznos za realizaciju.

Naglasila je da je Vlada RS izmijenila odluku o planiranom ulaganju 20 miliona maraka iz javnih investicija u opštinama, pa su sredstva sada uvećana na 27,8 miliona maraka.

Ovaj novac, kako su rekli u Ministarstvu finansija, planiran je za finansiranje i sufinansiranje, između ostalog, izgradnje sportske dvorane u naselju Lauš u Banjaluci, asfaltiranje puta prema naselju Klečak u Berkovićima i izgradnju vodovodnog sistema na lokaciji Žegulja u toj opštini, kao i rekonstrukciju mosta u naselju Dobrun u Višegradu, te izgradnju zgrade za mlade bračne parove u Gacku.

– Novac ide i za izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture u opštinama Vukosavlje, Derventa, Istočni Mostar, Sokolac, Srbac i Foča, te spajanje puta Urije – Rašće Brdo u Kotor Varošu – naveli su u Ministarstvu finansija.

Istakli su da će iz javnih investicija biti finansirani i projekti vodovodne infrastrukture u Kneževu, Sokocu, Palama, Nevesinju i Berkovićima.

– Planirana su i sredstva za nabavku medicinske opreme u Domu zdravlja Kotor Varoš, a novac će biti izdvojen i za adaptaciju predškolske ustanove u opštini Donji Žabar, te sufinansiranje završetka izgradnje Narodnog pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu – rekli su u ovom ministarstvu.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević kaže da je rekonstrukcija mosta u naselju Dobrun od izuzetne važnosti za mještane tog kraja, ali i za sve koje kao turisti posjete Višegrad.

– U neposrednoj blizini mosta nalazi se manastir Dobrun iz 14. vijeka, koji posjećuje veliki broj turista, a tu je i industrijska zona Dobrun, kao i jedno stambeno naselje, zbog čega smo zaista presrećni što ćemo uskoro imati taj most – istakao je Đurević dodavši da će ta rekonstrukcija koštati 125.000 maraka.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović kaže da u ljetnim mjesecima kapacitet izvorišta “Udbina” nije dovoljan za uredno snabdijevanje vodom stanovništva u Nevesinju. Tada, kako kaže, uključuju vodovod sa jezera Alagovac, međutim, ta voda nije za piće, već samo za tehničku upotrebu.

– Počeli smo izgradnju prečistača pitke vode. Falilo nam je oko 800.000 maraka za završetak svih tih radova i vjerujemo da ćemo sada uz pomoć Vlade do kraja godine sve dovršiti – istakao je Avdalović.

Lista

Kada je riječ o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija Republike Srpske, u Ministarstvu finansija pojasnili su da su na sjednici Vlade prihvaćene predložene izmjene i dopune ranije donesenih odluka, a koje su sadržavale 30 projekata vrijednih 64,5 miliona, te listu novih projekata koji se finansiraju iz dijela budžetskih sredstava za javne investicije u 2021. godini, i to u iznosu od 30 miliona maraka. To je, kako su naveli, u ukupnom zbiru 94,6 miliona maraka.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *