Pozitivni trendovi u godini jubileja 30 godina rada Fonda PIO

Rast prosječne penzije u Republici Srpskoj od 14,42 odsto kao rezultat redovnog godišnjeg usklađivanja i dva vanredna povećanja – među ključnim je parametrima pozitivnog trenda u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Srpske u prvoj polovini godine, rekao je u intervjuu Srni direktor Fonda Mladen Milić.

Milić je kao ključne parametre naveo i rast izvornih prihoda penzijskog fonda od 7,9 odsto u odnosu na plan, poboljšanje strukture korisnika prava, kao i odnosa između broja osiguranika i korisnika prava.

“Protekla godina je bila najuspješnija po gotovo svim parametrima koji opredjeljuju uspješnost, postojanost i samoodrživost penzijskog sistema koji počiva na principima međugeneracijske solidarnosti, kakav je i naš sistem, a ohrabrujuće je da su pozitivni trendovi rasta nastavljeni i u prvih šest mjeseci ove godine, iako se od kraja februara nalazimo pod uticajem ekonomske i političke krize, kao i cijela Evropa i svijet, koja je nastala kao rezultat specijalne operacije u Ukrajini”, kaže Milić.

On navodi da izvorni prihodi iz doprinosa za PIO imaju konstantan rast i u prvoj polovini godine naplaćeno je 553 miliona KM, što je više za 14,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 1,5 odsto više u odnosu na rebalans plana zbog vanrednog povećanja penzija od 10 odsto.

“Ovom rastu najviše doprinosi rast prosječne plate kod svih osiguraika, kako u javnom, tako i privatnom sektoru, kao direktna posljedica inflatornih kretanja i odgovora poslodavaca na njen rast kako bi se zadržala kupovna moć i standard života stanovništva”, ocjenjuje Milić.

Prema njegovim riječima, u junu su prihodi po osnovu doprinosa oborili rekord u ovoj godini, naplaćeno je 103 miliona KM, što je drugi put u istoriji preko 100 miliona KM na mjesečnom nivou.

“Podsjećam da smo u decembru imali prihod od 107 miliona KM i prvi put u istoriji Fonda penzija je isplaćena u potpunosti iz naplaćenih doprinosa, što je jedinstven slučaj na prostoru bivše Jugoslavije od 1990-ih godina na ovamo”, ističe direktor penzijskog fonda Republike Srpske.

Milić kaže da se procenat nedostajućih sredstava za isplatu penzija u Srpskoj smanjuje iz mjeseca u mjesec, tako da sada nedostaje oko 15 odsto, što je značajno manje u odnosu na raniji period.

VLADA JE U POSLjEDNjIH DEVET GODINA 18 PUTA POVEĆALA PENZIJE ZA 54,62 odsto

Milić u intervjuu Srni ističe da Vlada Republike Srpske od 2006. godine maksimalno vodi računa o poboljšanju materijalnog položaja penzionera i samo u posljednjih devet godina povećala je penzije 18 puta, za 54,62 odsto, što je najveći rast u okruženju u tom periodu.

“Da nije bilo neodgovorne politike 2001. godine od strane Vlade koju su tada činili SDS i PDP i smanjenja penzija od 50 odsto za sve korisnike prava i tako punih pet godina do povratka na koeficijent isplate od jedan, danas bi prosječna penzija bila veća za bar 25 odsto i iznosila bi 600 KM ili preko 55 odsto prosječne plate, što je nešto manje nego što je, recimo, u Sloveniji”, rekao je direktor Fonda.

Milić kaže da je tadašnja vlast svojom neodgovornom politikom trajno oštetila penzionere u materijalnom i finansijkom smislu, od kojeg se ni nakon 20 godina nisu oporavili.

REFORMOM PENZIJSKOG SISTEMA DOSTIGNUTO 60,3 ODSTO STAROSNIH PENZIJA

Direktor Fonda PIO Republike Srpske ističe da uspješnost sprovedene reforme penzijskog sistema pokazuje stalno poboljšanje strukture korisnika prava iz mjeseca u mjesec i dostignutih preko 60,3 odsto korisnika prava na starosnu penziju, ispod 26,8 odsto korisnika prava na porodičnu penziju i ispod 12,9 odsto korisnika prava na invalidsku penziju.

“Ukoliko posmatramo samo prošlu godinu, pravo na starosnu penziju ostvarilo je preko 68 odsto, porodičnu 26 i invalidsku svega šest odsto korisnika”, naveo je Milić.

U poređenju sa zemljama u neposrednom okruženju, kaže, penzijski fond Srpske je u zlatnoj sredini kada je u pitanju struktura korisnika prava gdje se u ukupnoj strukturi korisnika pravo na starosnu penziju kreće od 57,5 do 74,2 osto, pravo na porodičnu penziju od 13,4 do 28 procenata i invalidsku od 9,1 do 16,3 odsto.

“Izuzetak su porodične penzije kojih, procentualno, od nas više ima samo Federacija BiH, a što je direktna posledica proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata u kome je svoj život u temelje naše Republike ugradilo preko 23.000 vojnika iza kojih su ostali nasljednici, koji u skladu sa zakonom imaju pravo na porodičnu penziju”, naveo je Milić.

OSIM PENZIONERA U SRPSKOJ, FOND PIO ISPLAĆUJE KORISNIKE U 32 ZEMLjE U SVIJETU

Prema riječima direktora Fonda PIO Republike Srpske, od 273.300 korisnika prava ovaj fond isplaćuje penzije za 52.200 korisnika u 32 zemlje u svijetu, a osim zemalja iz Evrope, tu su SAD, Australija i Kanada.

“Mi nemamo podatke iz koliko zemalja penziju primaju korisnici prava koji žive na teritoriji Republike Srpske, ali sasvim sigurno da je to iz najmanje 26 zemalja sa kojima imamo potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju”, dodao je Milić.

On kaže da je, zahvaljujući održavanju redovnih godišnjih susreta direktora penzijskih fondova sa prostora bivše Jugoslavije, saradnja među njima značajno unapređena i poboljšana, tako da se danas može reći da nema neriješenih ili problema na kojima već uveliko ne rade u cilju njihovog rješavanja.

Milić je naveo da su obezbjeđenje i razmjena podataka među penzijskim fondovima najčešće pravovremeni, kao i rješavanje zahtjeva, razmjena podataka o činjenici nastupa smrti kod korisnika koji žive u drugoj zemlji, prestanka statusa studenta, a samim time i prava na porodičnu penziju, te niz drugih pitanja.

“Dobra saradnja penzijskih fondova sa prostora bivše Jugoslavije je od najvećeg interesa i značaja za osiguranike, buduće korisnike prava, ali i za naše fondove da bi što manje svih resursa trošili u postupku pribavljanja potrebnih podataka za provođenje upravnog postupka i donošenje rješenja”, ocijenio je Milić.

U VIŠE OD 60 ODSTO SLUČAJEVA ZAHTJEVI ZA PENZIJU SE RJEŠAVAJU ZA 15 DO 20 DANA

Milić podsjeća da su nekada podnosioci zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju čekali mjesecima, pa i godinama, da budu uvedeni u pravo i u isplatu, a danas se to u 60 odsto slučajeva rješava za 15 do 20 dana.

“Jedan od ostvarenih rezultata kojim se ponosimo je i to da preko 60 odsto zahtjeva rješavamo u roku od 15 do 20 dana, a kada bi imali potpuno razumijevanje osiguranika da se najmanje godinu dana prije ispunjavanja uslova i zaključenja radnog odnosa obrate u najbližu poslovnicu Fonda PIO, onda bi sigurno sve zahtjeve rješavali u roku od 30 dana”, kaže on.

Prema Milićevim riječima, trenutno je u postupku rješavanja 75 odsto predmeta koji se odnose na ino zahtjeve, odnosno na predmete za čije rješavanje se prethodno moraju pribaviti podaci nosioca osiguranja za period koji su proveli na radu u nekoj od 26 zemalja sa kojima Fond PIO ima potpisan međudržavni sporazum o osiguranju.

U cilju maksimalnog zadovoljstva korisnika, Milić je pozvao osiguranike koji su bilo koji period svog radnog vijeka proveli van Republike Srpske da se odmah jave u najbližu poslovnicu Fonda radi pribavljanja potvrde staža iz inostranstva, kako bi njihov zahtjev bio riješen u najkraćem mogućem roku kada za to dođe vrijeme.

FOND PIO MODERNA USTANOVA ZA PRIMJER DRUGIMA

Povodom jubilarnih 30 godina rada Fonda PIO Republike Srpske, Milić ističe da su prošli kroz izuzetno turbulentno vrijeme, od ratnih i poratnih godina, do danas i da nije bilo nimalo lako.

“Danas možemo reći da je Fond izrastao u modernu ustanovu za primjer drugima, koja u svom radu primjenjuje savremena dostignuća u rješavanju svih zadataka, a naši rezultati, zadovoljstvo korisnika i zadovoljstvo Vlade i predsjednika Republike Srpske, svrstavaju nas u sam vrh institucija Srpske i na to smo posebno ponosni”, kaže direktor Fonda.

On kaže da iza tih rezultata već 11 godina, koliko je on na čelu Fonda, stoji savjestan i odgovoran rad, veliki uloženi trud i timski rad svih zaposlenih.

“Veoma složena situacija na globalnom nivou i njeno dalje usložnjavanje predstavljaju veliki izazov za mnoge, pa tako i za nas, jer ne možemo ostati mimo svega. Dosadašnje mjere i opredjeljenja Vlade su se pokazali kao ispravna i pravovremena i tako će nadam se ostati i ubuduće, što će nama u svakom slučaju olakšati dalji rad”, ističe Milić.

On navodi da je zaustavljen do prije 15 godina nekontrolisan rast broja korisnika prava i to sa malim brojem godina staža i života, što je bilo odlučujuće za spas penzijskog sistema i njegovo postepeno uvođenje u stabilnije i samoodrživo stanje.

SLIJEDI PRODUŽENjE RADNOG VIJEKA

“Ono što nas sigurno očekuje u narednom periodu, kao i čitavu Evropu, je produženje radnog vijeka, odnosno podizanje starosne granice za ostvarivanje prava na penziju, a mi i sada imamo situaciju da već više od 1.700 radnika u statusu osiguranika ima više od 65 godina života i taj broj raste iz dana u dan”, kaže Milić.

Prema njegovim riječima, najveći izazov koji se postavlja pred vlast je otvaranje novih radnih mjesta i obezbeđenje rasta broja osiguranika koji će na direktan način poboljšati odnos između broja osiguranika i korisnika prava i time još više osnažiti penzijski sistem Republike Srpske.

“Što se tiče budućnosti, naši planovi imaju tri cilja i opredjeljenja, dalji rad na unapređenju i poboljšanju kvaliteta usluga, ljudskih resursa i integrisanog informacionog sistema i sve ove aktivnosti treba posmatrati isključivo u kontekstu njihovog doprinosa ostvarenju našeg glavnog cilja, a to je maksimalno zadovoljstvo korisnika naših usluga”, poručio je Milić.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić je zaključio da u ovoj i narednim godinama očekuje da Fond nastavi svoj razvojni put, da bude istinski servis osiguranicima, korisnicima prava i uplatiocima doprinosa i najbolja institucija Republike Srpske i njen dostojan reprezent u regionu i svijetu.

(Srna)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *