Povratak djece u vrtiće u punom kapacitetu tek od jeseni /VIDEO/

Vrtići u Bijeljini od 11.maja su otvorili svoja vrata za mališane. Na početku se samo 26 odsto od ukupnog broja djece vratilo u vrtić. Sa prvim danima juna već je 70 procenata mališana ponovo u vrtićima. Kako su nam kazali u vrtiću Čika Jova Zmaj, još uvijek ne posluju punim kapacitetom, a povratak cjelokupnog broja djece ne očekuju prije septembra.

Ni u dječijim vrtićima više ništa nije isto kao što je bilo prije epidemije. Osim dječijeg smjeha. To je ostalo isto. Ipak nova pravila su brzo prihvatili kako vaspitači tako i mališani.

Osnovno je visok stepen higijene, dezinfekcija radnih površina i igračaka, a preporuka instituta za javno zdravstvo je i da djeca cesto borave na otvorenom prostoru.

Grupe starijeg uzrasta su brojnije od 15, a ne postoji osnova po kojoj mi možemo ograničiti taj broj djece kaže Vujanović koji navodi da im jedino to za sada otežava rad, a da su se svemu ostalom prilagodili. Zbog toga su pisali i resornom ministarstvu tražeći da se odlukom poveća broj djece u jednoj grupi.

Iako je u vrtićima  teško poštovati socijalnu distancu, ono o čemu se vodi računa je da se ne mješaju grupe.

Tražiti od najmlađih da se pridržavaju socijalne distance je u jednu ruku apsurdno. S tim se slaže i pedagog Danica Mojić.

Fizički kontakt, topao pogled i zagrljaj koji najmlađima mnogo znače ne može se izbjeći i preporuke svih instituta za javno zdravstvo ne mogu narušiti tu međusobnu interakciju koju moraju imati djeca i vaspitači, poručuju pedagozi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *