Povoljnija situacija u poplavljenim područjima, raste vodostaj Save /VIDEO/

Vodostaj rijeke Save je u porastu na svim vodomjernim stanicama u Srpskoj i sa tendencijom daljeg blagog rasta. Vrhunac vodostaja, kako navode iz “Voda Srpske”, očekuje se do petka. U Gradišci proglašen prvi stepen odbrane od poplava. Vodostaji danas opadaju u Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Prijedoru. Vlada Srpske će pomoći ugroženim opštinama. Pomoć za poplavljena područja u BiH u iznosu od milion maraka stiže i iz Savjeta ministara. U Hrvatskoj danas nove brige, u Sisku je popustio Savski nasip, pa je na teren upućeno 100 vojnika.

U Gradišci je danas proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava nakon što je vodostaj rijeke Save dostigao 700 centimetara. Većina vodostaja u Republici Srpskoj i dalje je iznad redovne kote odbrane od poplava, ali su riječni tokovi u opadanju. U Kozarskoj Dubici prolazi opasnost od visokog vodostaja Une, koja je poplavila pet kuća na području prema Špilji, a tridesetak je okruženo vodom. Voda se povlaci iz zaplavljenih podrucja u Prijedoru, a problem prave podzemne vode.

Institucije Srpske već su preduzele aktivnosti kako bi šteta od poplava bila sanirana i kako bi na ugrožena područja bila upućena neophodna pomoć, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Područja zahvaćena poplavama na sjeverozapadu Srpske obišao je danas premijer Radovan Višković. Poručio je da će Vlada pomoći svim područjima zahvaćenim poplavama te da se mora više raditi na prevenciji i jačanju sistema odbrane od poplava.

Rekao je Višković i da je zatražio pomoć i od ministarstva finansija u Savjetu ministara. Stigla je ubrzo i potvrda iz Savjeta ministara koji je danas iz tekuće rezerve izdvojio milion maraka za poplavljena područja u BiH i to tako da se po 500.000 KM odobrava za najugroženije opštine i gradove u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. I padavine na području Unsko sanskog kantona su prestale i sada slijedi sanacija štete.

Novi je dan teške i za stanovnike mučne borbe s poplavama u Hrvatskoj. Na području Siska i Petrinje nasipi su oštećeni ranije u zemljotresu. Jedno od tih mjesta je nasip u Galdovu kod Siska koji je danas počeo popuštati.

Područja zahvaćena poplavama obišao je danas premijer Hrvatske.

Rijeka Sava nastavila je jutros da raste u Jasenovcu. Vodostaj rijeke Save je u porastu na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj i sa tendencijom daljeg blagog rasta.Vrhunac vodostaja, kako navode iz “Voda Srpske”, očekuje se do petka.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *