Povećava se broj zaraženih; Ovo je krajnji momenat za vakcinaciju /VIDEO/

Brojke novozaraženih rastu u Bosni i Hercegovini. I nadležni kažu da smo ušli u četvrti talas pandemije. Vrhunac se, kažu, očekuje u oktobru mjesecu. Zato apel nadležnih: Ovo je krajnji momenat za vakcinaciju da bi se izbjegle teže posljedice.

Primjetno je da je sve više mlađih osoba sa specifičnom kliničkom slikom, koja se pojavljuje nakon što se vrate sa godišnjih odmora ili su bili u kontaktu sa licima van Republike Srpske. Slabost ili hunjavica nakon odmora – prvo kod ljekara, pa na posao, savjetuju stručnjaci.

Dom zdravlja Bijeljina od ponedjeljka 16. avgusta nastavlja  masovnu vakcinaciju bez zakazivanja U ponedjeljak i utorak na raspolaganju će biti vakcina Sinofarm, u srijedu Fajzer, u četvrtak Sputnjik Ve, u petak i subotu Sinofarm.

U Republiku Srpsku je do 12. avgusta stiglo više od milion vakcina protiv virusa korona, a građanima su na raspolaganju vakcine pet proizvođača, izjavio je ministar Alen Šeranić. Prvu dozu vakcine je do sada, prema riječima ministra, primilo više od 28 odsto odraslog stanovništva, a kao posebno važno istakao potrebu da se vakciniše populacija mlađa od 40 godina.

Hrvatska obala ostala je narančasta na novoj koronakarti Evrope, a sada je, zbog rasta broja novozaraženih, u toj zoni i Zagreb. Stručnjaci pozivaju mlade u dobi od 20 do 35 godina da se vakcinišu nakon povratka sa odmora.

Epidemijska situacija u Srbiji se ubrzano pogoršava, pune se i bolnice. Stručnjaci ponavljaju da je vakcinacija jedini način da se virusu stane zavrat. Predrag Kon najavljuje mogućnost uvođenja kovid propusnica. “Onaj koji nije preležao i koji nije vakcinisan, ima deset puta veći rizik od zaražavanja”, navodi Kon. Stručnjaci kod nas i u regionu saglasni, sada je posljednji momenat za vakcinaciju da bi se izbjegle teže kliničke slike u četvrtom talasu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *