Potpisan sporazum o smanjenju cijena rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU /VIDEO/

U okviru samita EU-Zapadni Balkan u Tirani je danas potpisan sporazum koji će omogućiti postepeno smanjivanje i ukidanje cijene rominga između EU i regiona zapadnog Balkana. Samitu prisustvuje srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpisnici zajedničke deklaracije i sporazuma u Tirani su operateri iz EU i zapadnog Balkana i to je korak koji će, kako je najavljeno, omogućiti postepeno smanjenje cijena rominga između regiona i EU tokom 2023. godine, sa ciljem da se troškovi naknadno u potpunosti ukinu.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je predsjedniku Kipra Nikosu Anastasijadisu danas u Tirani da se nada da će BiH do kraja godine dobiti kandidatski status za članstvo u EU, te da će na putu ka tom cilju imati podršku Kipra.

Tokom sastanka, na marginama samita EU-Balkan u Tirani, razgovarano je i o procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.  Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Sa dragim prijateljem, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani”, navela je Cvijanović na Instagramu.”Najdraži razgovor – naravno, sa Željkom Cvijanović”, napisao je Vučić.

Vučić je na instagramu objavio da se na marginama Samita sastao sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, sa kojima je razmijenio mišljenja o, kako je naveo, aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa EU i evropskom putu Srbije. Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, a ja sam ponovio dosljednu posvećenost Srbije očuvanju mira i dijalogu, kao jedinom načinu za rješavanje svih pitanja, napisao je Vučić.

Samitu prisustvuje i Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozep Borelj koji je rekao da je nova verzija prijedloga u dijalogu već proslijeđena Beogradu i Prištini. Borelj je, po dolasku na Samit, rekao da je trenutno važan trenutak za to. Spor oko tablica je završen. Sada strane moraju da se angažuju oko dijaloga uz predlog koji je na stolu, a kojem su značajan doprinos dale Njemačka i Francuska”, objasnio je Borelj.

Dok traje Samit EU–Zapadni Balkan, u Tirani se održava protest opozicije koju predvodi lider DP i bivši predsjednik Albanije Sali Beriša. Na protestu je došlo do incidenta kada je nepoznati muškarac fizički napao Berišu, prenose reporteri. Incident se dogodio tokom protestne šetnje koja se održava zbog, kako su naveli, odbrane evropskih vrijednosti, koje ugrožava albanski premijer Edi Rama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *