Postavljena izložba “Gradovi i sela budućnosti” /VIDEO/

U Bijeljini je danas održan interaktivni događaj „Gradovi i sela budućnosti’ koji je dio projekta EU4BusinessRecovery, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. Prezentovan je danas i Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama namijenjenih digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede.

Događaj “Gradovi i sela budućnosti” propratila je u bijeljinskom Centrtu za kulturu interaktivna izložba i edukativna predavanja, čime je ukazano na potrebu poduzimanje mjera za zaštitu klime, poljoprivrede i ruralnog razvoja u vlastitoj sferi uticaja. Cilj je da se ukaže na važnost pametne poljoprivrede, informacionih tehnologija i digitalizacije, učinkovitosti resursa, cirkularne ekonomije, mladih i poljoprivrede. Grad Bijeljina je partner u organizaciji ovog događaja i drugi je po redu domaćin izložbe „Gradovi i sela budućnosti“, nakon Trebinja.

U okviru projekta EU for biznis rikaveri (EU4BusinessRecovery), objavljen je i Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama namijenjenih digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan milion KM sa kojim su se upoznali i učesnici ovog interaktivnog događaja u Bijeljini, Evropska unija i Savezna Republika Njemačka podržaće unapređenje poslovanja subjekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje kroz optimizaciju poslovnih aktivnosti, investicijom u alate i tehnologije koji doprinose ubrzanoj digitalizaciji preduzeća.

Svoja iskustva o apliciranju na sredstva evropskih fondova podijelili su sa učesnicima ovog interaktivnog događaja oni koji su uz dobru početnu ideju koja je zasnovana na unapređenju zahtjevnog posla kroz digitalizaciju, uspjeli doći do bespovratnih sredstava u sektoru poljoprivredne proizvodnje.

Usvajanje novih tehnologija u poljoprivredi gotovo da je neizbježno, uzimajući u obzir otežane uslove rada na gazdinstvima na šta u najvećoj mjeri utiču klimatske promjene, pa su tako prognozne stanice uz dronove koji preuzimaju najodgovornije poslove u smislu obavljanja agrotehnike u biljnoj proizvodnji, dobro su došli i na ovu farmu koja posluje u sistemu krava-tele.

Projekat EU for biznis rikaveri koji finansiraju Evropska unija u BiH i Savezna Republika Njemačka, daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji podrškom za najmanje 150 preduzeća da ponovo pokrenu svoje poslovne aktivnosti i zadrže više od 1000 radnih mjesta, te stvaraju najmanje 100 inovativnih start-upova.

Ciljevi održivog razvoja predstavljeni su na interaktivnim razglednicama na zelenom pultu, a na 17 interaktivnih postera prezentovane su teme: konzumerizam, stil života, emisije CO2, poljoprivreda, zbrinjavanje otpada, cirkularna ekonomija i učinkovitosti resursa u poljoprivredi. Ova aktivnost se pridružuje međunarodnoj izložbi Austrijskog kulturnog foruma, koji je već pokrenuo kreativnu izložbu pod nazivom “Klima & ja”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *