Poslodavcima rok do kraja jula da izmire obaveze za zdravstveno osiguranje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je u Trebinju da je Vlada donijela odluku kojom je zadužila Fond zdravstenog osiguranja da obezbijedi zdravstveno osiguranje za sve građane koji nakon ukidanja vanredne situacije nemaju riješen status po ovom pitanju, a da je rok da poslodavci do 31. jula izmire obaveze prema Fondu.

Šeranić je rekao da je procjena Fonda da je oko 15 odsto osiguranika trenutno ostalo bez zdravstvenog osiguranja, što predstavlja oko 43.000 građana Republike Srpske.

“Oni poslodavci koji nisu uplaćivali doprinose trebaju sa Poreskom upravom da nađu rješenje vezano za uplatu zaostalih doprinosa, a ona lica koja imaju pravo na zdravstveno osiguranje, ali ga ne ostvaruju po pitanju doprinosa, trebaju da odu u poslovnicu Fonda zdravstvenog osiguranja i provjere svoj status”, rekao je Šeranić novinarima.

On je dodao da Vlada na prijedlog premijera donosi premosnicu, te podsjetio da je Vlada u okviru vanredne situacije imala sve osigurane građane u Srpskoj, što nijedna država u regionu nije imala.

“Sve to je snosio budžet Srpske sa Fondom zdravstvenog osiguranja”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da je sa 150 miliona KM sufunansirano zdravstveno osiguranje u vrijeme vanredne situacije.

Šeranić je zamolio sve da se ovo pitanje razriješi u predviđenom roku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je danas od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja omoguće da građani Srpske, koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Višković je zatražio prelazni period do 60 dana bi građani u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaže Zakon o zdravstvenoj zaštiti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Srpske ukinula je 18. maja vanrednu situaciju i donijela uredbu kojom je stavljena van snage prethodna o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje virusa korona.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *