Prijedlog Pravilnika o podsticajima čeka saglasnost resornog Odjeljenja /VIDEO/

Prijedlog Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji ove godine, čeka na saglasnost Odjeljenja za poljoprivredu da bi sprovela javna rasprava. Novo u prijedlogu raspodjele podsticaja je podrška proizvodnji cvijeća i subvencija od 20% za ulaganje u pčelarstvo.

Na posljednjoj  sjednici Skupštne grada Bijeljine, održanoj 18. maja, usvojen je „Program korištanja sredstava za podsticaje u 2023. godini“, a na bazi te odluke pristupilo se izradi „Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu“,naveo  je danas Zlatan Lazarević direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina.

Ono što je bitno, u Prijedlogu novog Pravilnika jesu podsticaji koji ostaju isti, kaže Lazarević.

I Podrška za plasteničku proizvodnju ostala je u istom iznosu u odnosu na proslu godinu, tj.20 odsto za nosioce domaćinstva mlađe od 40 godina, kao i podrška za stočarskoj proizvodnji.

Prijedlogom su previđeni i noviteti u pogledu raspodjele podsticaja, koji ove godine podrazumijevaju podršku proizvodnji cvijeća i subvenciju od 20 odsto za ulaganje u pčelarstvo.

Takođe, u toku januara i februara mjeseca interna revizija Grada Bijeljine , vršila je provjeru rada Agrarnog fonda za proteklu godinu , a na osnovu revizorskog izvještaja napravljen je akcioni planu u pogledu nedorečenosti oko dodjele podsticaja.

Govoreći o drugom krugu ruralnog razvoja Semberije, Lazarević je istakao da je zbog prijave Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prvi krug pod istragom, a drugi je samim tim sada van snage.

Agrarni budžet koji je usvojen za tekuću godinu je dva miliona i 200 hiljada maraka , podsjetio je direktor Agrarnog fonda, ali na bazi iskustva iz prethodnih godina, smatra da će rebalansom budžeta biti potrebe za uvećanjem ovih sredstava.

Naš je cilj da sve mjere iz prijedloga za podsticaje ispoštujemo , jer Semberija je glavna žitnica Republike Srpske, od koje opstaje ovaj kraj u ekonomskom i svakom drugom smislu, zbog toga mi ćemo se potruditi da poljoprivredni proizvođači i ove kao i prethodnih godina dobiju maksimalna podsticajna sredstva, zaključio je direkotr Agrarnog fonda.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *