Posljedice globalne krize utiču na spoljnotrgovinsku razmjenu

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene regije Područne privredne komore Bijeljina u prvih šest mjeseci iznosio je 1,110 milijadi KM dok je u prošloj godini iznosio 1,107 milijardi KM što je za 0,19 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, saopšteno je iz ove komore.

Učešće regije u ukupno ostvarenom izvozu Republike Srpske u prvih šest mjeseci iznosi 16,65 odsto, odnosno 465,3 miliona KM, što je manje za 3,47 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz je iznosio 649,2 miliona KM što je u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine više za 39 odsto sa ostvarenim učešćem u razmjeni Republike Srpske od 18,30 odsto.

Analizom razmjene u prvoj polovini 2023. godine spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske ima tendenciju pada od 1,31 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navode u Područnoj privrednoj komori Bijeljina.

Razlozi za ovakvo stanje mogu se pronaći u i dalje negativnom nivou ekonomske aktivnosti u zemljama EU, istorijski niskom nivou rasta BDP-a na nivou EU u prvoj polovini 2023. godine, te ulaska Njemačke u recesiju u prvom kvartalu tekuće godine.

U uslovima inflacije, uvozne cijene su rasle bržom stopom od izvoznih cijena, što je za posljedicu imalo pad pokrivenosti uvoza izvozom.

Prema makroekonomskim projekcijama, očekuje se da bi inflacija mogla biti manja u drugoj polovini 2023. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *