Poskupljenja zagorčala espreso

Poskupljenja na svjetskom tržištu zagorčala su i espreso jer su ugostitelji širom Republike podigli cijene kafe, pa tako građani u najvećem gradu Srpske šoljicu tog napitka u većini lokala plaćaju od dvije do dvije i po marke.

Imajući u vidu da je kafa uvozna roba, da su gorivo, a time i transport drastično poskupjeli, i ugostitelji ovih dana mahom podižu cijene tog toplog napitka. U lokalima u kojima su do juče kafu pili za 1,50 ili dvije marke, gosti sada izdvajaju pola marke više.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić rekao je za “Glas Srpske” da je s prvim poskupljenjima goriva porasla i cijena kafe u ugostiteljskim objektima, pa u sve više lokala šoljica tog napitka košta 2,50 KM.

– Sve je poskupjelo, tako da poskupljuje i kafa. Osim toga, muku mučimo s nedostatkom radne snage, tako da i ovo malo radnika što imamo pokušavamo zadržati većim platama, a da bismo to mogli ispuniti, podižemo cijene hrane i pića. Neminovno je da će cijena kafe rasti sve dok se ne smire dešavanja na globalnom nivou – rekao je Tatić.

Iako ugostitelji podizanje cijena pravdaju problemima u koje su zapali zbog krize na globalnom nivou, zaštitnici prava potrošača smatraju da je ovo poskupljenje kafe nerealno i da mnogi sada love u mutnom i koriste priliku da ostvare zaradu.

– Nema osnova za toliko poskupljenje, jer takvim cijenama ugostitelji neće, kako tvrde, sačuvati svoje radnike, već će izgubiti mušterije, a onda doći u situaciju da zatvaraju lokale. Vjerujem da nije bilo neophodno da podignu cijenu baš za pola marke. Kafa je postala luksuz, a dvije kafe u kafiću koštaju kao litar ulja. Da nije žalosno, bilo bi smiješno – rekla je izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić.

Ona je upitala ugostitelje koliko je poskupio kilogram kafe u nabavnoj cijeni, naglasivši da nije realno da cijenu jedne šoljice ovog napitka dižu za 0,50 KM.

– Isto tako, nerealno je poskupjela i kafa u marketima koju kupujemo za domaćinstvo, jer cijena u zavisnosti od proizvođača dostiže 8,50 maraka za pola kilograma – kazala je Marićeva.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za dva mjeseca ove godine uvezeno je kafe, čaja i začina vrijednih blizu 22 miliona maraka, mahom iz Hrvatske, Slovenije i Italije. U istom periodu BiH je izvezla tih proizvoda u vrijednosti nešto većoj od četiri miliona maraka, najviše u Sloveniju, Njemačku i Italiju.

Količina

Ugostitelji kažu da je kafa jedan od najvažnijih proizvoda u lokalima i da potrošnja kafe ne pada bez obzira na cijene.

– Od kilograma kafe u kafićima napravimo oko 120 šoljica – rekao je Zlatan Tatić.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.