Posao aktivno traži 119 lica sa invaliditetom /VIDEO/

Na području Bijeljine 119 osoba sa invaliditetom aktivno traži posao, od kojih je 77 ratnih vojnih invalida, izjavio je rukovodilac bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje Siniša Kajmaković.

“U projektima Zavoda za zapošljavanje koji se realizuju svake godine imamo i program `Zajedno do posla`, u okviru kojeg se zapošljavaju kategorije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata, gdje imamo poseban program za ratne vojne invalide i daje se 10.000 KM za samozapošljavanje invalida rata”, rekao je Kajmaković i dodao da imaju oko 27 aplikacija i sva ta lica dobiće sredstva.

On je ocijenio da je poziv za samozapošljavanje boraca odličan jer su ljudi shvatili da je tih 10.000 KM stimulativno da započnu vlastiti biznis.

Kajmaković je napomenuo da svi poslodavci, koji izraze želju za prijem novih radnika, dobijaju posebne bodove i bonuse za zapošljavanje invalida.

“To znači da stoodstotno dobijaju sredstva ukoliko zaposle invalide. Trenutno imamo takvih pet-šest inicijativa poslodavaca”, rekao je Kajmaković novinarima prije početka okruglog stola organizovanog na osnovu Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević podsjetio je da je gradski parlament usvojio Lokalni plan akcije u oblasti invalidnosti, a danas je prilika za razgovor o metodama i sistemskim rješenjima koja bi omogućila značajan iskorak u ovoj oblasti.

“Zapošljavanje lica sa invaliditetom je jedna od prioritetnih oblasti, kako bi im bila omogućena ravnopravnost i samostalnost. Ovdje smo da razgovaramo o tome i da u ovoj godini možda uvedemo i nove projekte i programe koji ne moraju biti strogo finansijski, već i u vidu stručne pomoći”, rekao je Đurđević i izrazio nadu da će biti doneseni zaključci koji će brzo biti i primijenjeni.

Savjetnik gradonačelnika Radiša Petrović rekao je da zapošljavanje jedan od ključnih elemenata uključivanja osoba sa invaliditetom u normalne društvene tokove.

“Bitno je uspostaviti saradnju sa udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom, preduzetnicima i javnim sektorom, kako bi što više osoba sa invaliditetom bilo uključeno u rad”, rekao je Petrović.

Tanja Milinković, izvršni direktor Udruženja žena sa invaliditetom “Impuls”, napomenula je da je današnji skup namijenjen oblasti zapošljavanja lica sa invaliditetom na području grada Bijeljina, sa akcentom na upoznavanju o svim elemenatima kojima se reguliše ova oblast.

“Osobe sa invaliditetom, uglavnom, nisu zaposlene. Ono što je vidljivo na terenu jeste da su u formi samozapošljavanja. Mislim da postoje predrasude poslodavaca, ali su i osobe sa invaliditetom pasivne po pitanju zapošljavanja i imaju manjak samopouzdanja”, izjavila je Milinkovićeva i dodala da “Impuls” ima 84 članice, od kojih je 15 zainteresovano za zapošljavanje, a među njima su i one koje su fakultetski obrazovane.

Organizator okruglog stola je Koalicija udruženja lica sa invaliditetom “KOLOSI”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *