Popović: Od avgusta mogući letovi “Rajanera” iz Banjaluke

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović rekao je da postoje najave da bi “Rajaner” od avgusta trebalo ponovo da počne da leti sa banjalučkog aerodroma, ali to zavisi od epidemiološke situacije.

“Sa aerodroma u Banjaluci odvija se saobraćaj prema Beogradu. Početkom jula krenuo je čarter saobraćaj za Tursku”, rekao je Popović za “Glas Srpske”.

Govoreći o situaciji u “Aerodromima Republike Srpske” i mogućnosti letova na novim relacijama, Popović je naveo da je Aerodrom Banjaluka lani bilježio odlične rezultate, oko 150.000 putnika je prevezeno, ali je ograničavanjem kretanja zbog pandemije virusa korona u svijetu zaustavljen trend razvoja putničkog saobraćaja kod nas, u regionu i Evropi.

On je naglasio da, uprkos poteškoćama zbog pandemije virusa korona, ni u jednom trenutku nisu bili obustavljeni radovi na gradilištima u Srpskoj, a izvođači na svim aktivnim gradilištima nastoje da održe predviđenu dinamiku.

Popović je naveo da je sporazumom između BiH i Srbije o izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva, koji će se nastavljati kroz Srpsku, definisana gradnja mosta u Rači i zajedničkog prelaza na teritoriji Srbije, a koje će i finansirati Srbija.

“Dužina trase od Vukosavlja, Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom je 68 kilometara. Već je usvojen Prostorni plan Bijeljine, a Narodna skupština Srpske usvojila je Plan parcelacije za auto-put, dionica Brčko-Bijeljina-granica Srbije. U toku je postupak eksproprijacije nepokretnosti za ovu dionicu, a plan parcelacije za dionicu Vukosavlje- Brčko je na javnom uvidu, nakon čega bi trebalo da bude upućen na usvajanje u Narodnu skupštinu Srpske”, kaže Popović.

Kada je riječ o gradnji auto-puta od Banjaluke do Prijedora, odnosno Novog Grada, Popović je naveo da je ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju ovog auto-puta potpisan u decembru 2018. godine i predviđen je period od pet godina za projektovanje i izgradnju.

On je dodao da je koncesionar bio u obavezi da u roku od godine ispuni određene uslove, među kojima su završetak idejnog projekta, pribavljanje lokacijskih uslova, završetak procjene uticaja na životnu sredinu i izrada studije izvodljivosti.

“Kako je riječ o složenom projektu, koncesionaru je ostavljeno dodatno vrijeme za te aktivnosti. Prijedlog plana parcelacije je bio na javnom uvidu, u toku je analiza pristiglih komentara i primjedbi, a u narednom periodu u proceduru će biti upućen konačan dokument, nakon čega će biti poznata trasa auto-puta. Očekujemo da će koncesionar ispoštovati obaveze”, istakao je Popović.

On je rekao da traje i projekat restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske” i da se može reći da se privodi kraju prva faza koja se tiče finansijskog restrukturisanja.

“Izmirene su obaveze prema radnicima i Srpskoj. Izabran je konsultant koji će voditi organizaciono restrukturisanje, a očekujemo i početak vlasničkog restrukturisanja. Očekuje se i sjednica Skupštine povjerilaca. Trebalo je da bude 21. maja, ali je zbog virusa odgođena. U toku je i izbor konsultanta koji će predložiti višegodišnje ugovore sa Republikom u vezi sa održavanjem infrastrukture i subvencionisanjem putničkog saobraćaja”, kaže Popović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *