Ponovo visoki brojevi novozaraženih; Protok ljudi jedan od razloga širenja zaraze /VIDEO/

Povećava se broj zaraženih virusom korona. U Bosni i Hercegovini je od juče potvrđeno 727 novih slučajeva ,a preminulo je 29 osoba. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da se ne može isključiti i postojanje drugih sojeva virusa korona u Srpskoj, BiH i regionu, što može biti uzrok povećanog broja pozitivnih osoba.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su testirana 2.033 uzorka, a novozaraženih je 727 osoba. 473 slučaja u Federaciji BiH i 225 u Republici Srpskoj. Preminula je 21 osoba u Federaciji BiH i osam u Republici Srpskoj. Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 29 novih slučajeva zaraze virusom korona. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je zabilježen povećan broj lica pozitivnih na virus korona u cijelom regionu, pa tako i u Republici Srpskoj, te da je, između ostalog, razlog protok ljudi. Po broju zaraženih kako je naveo Šeranić, prednjače opštine uz granicu sa Srbijom i one u blizini Sarajeva.

Šeranić je napomenuo da se ne može isključiti i postojanje drugih sojeva virusa korona što može biti uzrok povećanog broja zaraženih. Sljedeće sedmice završava se edukacija radnika u Institutu za javno zdravstvo Srpske, koje predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije obučavaju za rad na aparatu koji otkriva nove sojeve virusa, čime će se moći verifikovati sojevi koji su u ovom ciklusu zaražavanja prisutni kod nas.

Govoreći o vakcinama “sputnik ve”, koje su juče stigle u Republiku Srpsku, Šeranić je naveo da je njihova namjena da se sa njima zatvori vakcinacija prve kategorije stanovništva, a to su zdravstveni radnici.

I u Bijeljini se povećao broj zaraženih. Od juče su evidentirana  32 nova slučaja, a na liječenju u kovid bolnicama je  41 bolesnik, od kojih je 18 životno ugroženo. Na respiratorima je 13 oboljelih. Iz bijeljinske bolnice upozoravaju da veliki broj hospitalizovanih ima tešku kliničku sliku, a među njima ima i mlađih osoba. Epidemiološka situacije je nepovoljna i apelujemo na sve da se strikno pridržavaju propisanih mjera zaštite od virusa korona, apelovali su iz Kriznog štaba Bolnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *