Kon: Vanredno stanje nema alternativu, inače ćemo pući k’o zvečka /VIDEO/

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji medicinski dio kriznog štaba traži da se uvede potpuno zaključavanje, bar na sedam do deset dana. Vanredno stanje nema alternativu, poručuju i danas stručnjaci. Složena situacija i u Crnoj Gori, ako se ne zaustavi širenje zaraze slijedi kompletno zaključavanje zemlje.

Razbuktava se epidemija u Srbiji. U bolnicama je skoro 4.000 pacijenata, ljekari traže da se maksimalno spriječe svi kontakti. Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da je medicinski dio Kriznog štaba predložio vanredno stanje i zatvaranje svega osim apoteka, prehrambenih radnji i pumpa. Ističe da vanredno stanje nema alternativu “inače ćemo pući k’o zvečka”.

Srbija prva u Evropi po broju građana koji su primili drugu dozu vakcine na milion stanovnika. Nema nikakvih restrikcija za izvoz vakcina koje su proizvedene u EU na Zapadni Balkan, kaže šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodaje da KOVAX program nije program EU, već globalni program koji vode Ujedinjene nacije.

Složena epidemiološka situacija u Crnoj Gori. Iz Institita za javno zdravlje Crne Gore upozoravaju da postoje dva načina da se zauzda širenje zaraze “ili striktno poštovanje zdravstvenih mjera ili kompletno zaključavanje države”. Situacija u Ulcinju je veoma složena. Od danas za stanovnike opština Podgorica, Cetinje, Ulcinj, Herceg Novi, Nikšić i Plužine na snazi nove mjere zabrane izlaska sa tih područja.

U Hrvatskoj od juče 50 odsto ugostiteljskih objekata otvorilo je svoje terase. Tamo su otkrivena i dva slučaja novog njujorškog soja virusa korona. General JNA Borislav Đukić, koji je nedavno nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog rušenja brane Peruća 1993. godine, prebačen je iz splitskog zatvora u Klinički bolnički centar Split, zbog virusa korona, dalmatinski portal navodi da je prošle sedmice u zatvoru došlo do naglog širenja zaraze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *