Pomen srpskom junaku pukovniku Milanu Joviću /VIDEO/

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen pomen heroju odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Vojske Republike Srpske  Milanu Joviću koji je poginuo na današnji dan   1993  godine. Na groblju Gaj, gdje je sahranjen pukovnik Jović, počast su odali članovi porodice, nekadašnji saborci i prijatelji.

Trnova ne zaboravlja zasluge mještanina , saborca i pukovnika Milana Jovića koji je život izgubio boreći se za Republiku Srpsku , tačno na današnji dan. Tim povodom u  Donjoj  Trnovi  kod Ugljevika obilježeno je 28 godina  od pogibije komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Na spomen-obilježje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni su cvijeće i vijenci u znak sjećanja na pukovnika Jovića kao i na 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja. Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković istakao je da junaci Odbrambeno-otadžbinskog rata ne smiju biti zaboravljeni te da je Milan Jović  istinski junak minulog otadžbinskog rata.

Pukovnika Jovića rat je zatekao u Sloveniji, a nakon ratnih dejstava u Hrvatskoj došao je u rodni kraj da pomogne Vojsci Republike Srpske. U opštinskoj boračkoj organizaciji kažu da su njegove zasluge ogromne.

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, gdje je predvodeći svoje borce pao pokošen rafalom nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Obaveza njegovih saboraca je da obilježavaju  ovaj datum prisjećajući se njegovog herojstva.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je pukovnik Jović junak cjelokupnog podmajevičkog kraja i Republike Srpske.

Na groblju Gaj, gdje je sahranjen pukovnik Jović, počast su odali članovi porodice, nekadašnji saborci i prijatelji. U Ugljeviku  je napravljena spomen-bistu kao znak sjećanja na slavnog komandanta. Milan Jović posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića. Inače, opština Ugljevik i Boračka organizacija organizuju  memorijalno-kulturnu manifestaciju “Jovićevi dani ” .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *