Položeni vijenci za poginule u operaciji “Koridor”

U Dugoj Njivi kod Modriče danas je služen parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske /VRS/, ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske i Republike Srpske Krajine koji su poginuli u operaciji “Koridor” 1992. godine.

Vijence i cvijeće su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, premijer Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, kao i srpski predstavnici u institucijama BiH.

Poštu su palim srpskim borcima odali i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Ambasade Rusije u BiH, članovi Moto-grupe “Noćni vukovi”, načelnici lokalnih zajednica i brojni građani.

Članovi Moto-grupe “Noćni vukovi” prethodno su jutros na Ozrenu posjetili spomenik najmlađem borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću i odali mu poštu.

Na današnjem obilježavanju u Dugoj Njivi predstavljena je i replika uniforme VRS.

Prije polaganja vijenaca služena je liturgija u manastirskoj crkvi.

Operaciju “Koridor”, čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom, a kompletna akcija završena je 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji “Koridor” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *